Expoziția foto-documentară de portrete româno-germane, la Timişoara

Sursă foto: Goethe Institut

Anul trecut s-au împlinit 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa, ocazie cu care Goethe Institut a produs și organizat la București expoziția foto documentară Noi 2 | Wir 2 – Portrete româno-germane. Luna aceasta expoziţia – care spune poveștile personale ale unor perechi autentice ce vorbesc despre istoria migrației reciproce dintre Germania și România – ajunge la Timişoara.

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 13 iulie, de la ora 18, la Meta Spațiu MV, iar expoziția poate fi vizitată până în 6 august, de marți până sâmbătă, între orele 12-18, intrarea fiind liberă.

Noi 2 | Wir 2 – Portrete româno-germane, spun organizatorii, este o adevărată călătorie în lumea prieteniei, a colaborării sau a fuziunii sociale și invită publicul să exploreze conexiunile unor oameni care au origini și naționalități diferite, însă care pot crea o simbioză perfectă în lumea în care trăiesc. Naratorii sunt duo-uri care formează o pereche, fie în mediul profesional, fie în viața privată sau în timpul liber. Versatile, chiar neobișnuite, cupluri căsătorite sau duouri de artiști, politicieni, activiști de mediu sau LGBTIQ+ își declară, în cadrul expoziției, propriile relații pentru care activitățile comune joacă un rol important ca factor de integrare în societatea în care trăiesc, fie în România, fie în Germania.

Noi 2 | Wir 2 – Portrete româno-germane înglobează, de asemenea, relatări ale unor persoane cunoscute, influente în societate și marcante în domeniul în care activează, printre care: primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, și viceprimarul Ruben Lațcău, primarul orașului Görlitz, Octavian Ursu, și prim ministrul landului german Saxonia, Michael Kretschmer, a căror prietenie este unică și remarcabilă sau regizoarea și scenarista Adina Pintilie, premiată cu Ursul de Aur la ediția din 2018 a Berlinalei, și artistul Christian Bayerlein, reprezentanți ai României la prestigioasa expoziţie internaţională Bienala de Artă de la Veneţia 2022.

Poveștile sunt documentate prin intermediul fotografiilor realizate, în ambele țări, de Adi Tudose, din România, și Patricia Moroșan, din Germania, și a textelor jurnalistice redactate de Diana Meseșan, Venera Dimulescu, Manuela Klenke, Anne Reinert și Ioana Casapu.

„Expoziția aduce un tribut cetățenilor români și germani care valorifică și consolidează înțelegerea reciprocă în societățile în care trăiesc și în relațiile care dau viață acestei prietenii bilaterale. O persoană din România și una din Germania formează un duo, iar poveștile lor diverse reflectă această legătură în viața de zi, dar și efectele asupra identității indivizilor. «Wir 2 / Noi 2» este despre provocări, coincidențe și colaborări, dincolo de reprezentările stereotipice ale unei relații sociale. De când au devenit membri ai Uniunii Europene, românii și germanii sunt mai apropiați ca niciodată. Acest lucru oferă un prilej și o motivație pentru a ne concentra asupra perspectivelor personale ale acestei prietenii și a istoriei migrației reciproce”, declară Joachim Umlauf, directorul Goethe Institut București.

Proiectul – realizat de Goethe-Institut București, finanțat de Ministerul de Externe al Republicii Federale Germane, în cooperare cu Centrele Culturale Germane din Sibiu, Cluj-Napoca și Timișoara și Institutul Cultural Român din Berlin – a fost documentat de o echipă de şapte profesioniști, pe o perioadă de şase luni. Designul proiectului și al expoziției este realizat de Ovidiu Hrin – Synopsis Media.

Print Friendly, PDF & Email