Explozia de la Tomnatic, cauzată de un dispozitiv de producere a drogurilor

Patru persoane, în stare gravă, au fost transportate la Bucureşti, cu un avion al Forţelor Aeriene Române

Transport Arsi tomnatic la BucurestiExplozia produsă marți la o casă din Tomnatic, în urma căreia patru persoane au suferit arsuri grave, nu a fost provocată de la un televizor, cum s-a crezut inițial, ci de un dispozitiv artizanal de producere a drogurilor, afirmă, azi, surse judiciare.

 

La concluzia aceasta s-a ajuns, în urma cercetărilor la locului incendiului şi al deflagraţiei de la Tomnatic, produse marţi, 10 mai, unde polițiștii şi procurorii DIICOT au descoperit un dispozitiv artizanal de producere a uleiului de cannabis.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, șase persoane erau cercetate de mai multă vreme sub acuzația că au distribuit cannabis în Sânnicolau Mare şi în Timișoara. Se ştia că unul dintre suspecți concepuse un dispozitiv artizanal de producere a uleiului de cannabis, dar locația nu fusese depistată.

Dispozitivul a fost găsit în locuinţa din Tomnatic, într-o încăpere de 2/2 metri, fără ferestre sau alte moduri de aerisire. Procedeul de producere a uleiului de cannabis, spun surse judociare, presupunea presarea plantelor de cannabis într-un recipient cilindric, în care era introdus apoi gaz, reacția chimică ducând la producerea unei substanțe din care era extras uleiul de cannabis. Această substanță era fiartă ulterior, pentru evaporarea gazului, iar produsul care rezulta reprezenta un tip de ulei de cannabis, care se consumă prin picurarea peste țigări și inhalarea odată cu fumatul. Prin procesul tehnologic menționat, ca urmare a spațiului foarte mic și neaerisit, s-a produs o acumulare de gaze, care a generat o explozie, în care au fost surprinse patru persoane aflate în acel moment în încăpere.

După explozia care s-a produs marţi, locuinţa a fost percheziţionată de procurori de la Serviciul Teritorial Timişoara al DIICOT şi de ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, care au găsit şi un kilogram de cannabis.

În urma exploziei, patru persoane, care au suferit arsuri în proporţie de 20 până la 70 la sută din suprafaţa corpului, au fost transportate de urgenţă la Bucureşti, cu un avion Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, după ce anterior fuseseră aduse la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email