Expert Forum a lansat platforma a lansat o platformă cu informaţii despre finanțarea partidelor politice

Expert Forum a lansat platforma www.banipartide.ro, care include informații despre finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale. Platforma cuprinde, printre altele, detalii despre veniturile și cheltuielile declarate de competitorii electorali pentru alegerile parlamentare din 2020, cu mențiunea că datele finale vor fi publicate în urma controalelor desfășurate de Autoritatea Electorală Permanentă. Un control vizează AUR care a declarat venituri de puţin peste 85.000 de lei, dar solicită rambursare de 1,5 milioane de lei.

 

În campania electorală pentru parlamentarele din 2020, partidele politice au declarat venituri (contribuții) de 169,49 de milioane de lei, o sumă mult mai mare faţă de campania precedentă, din 2016, când au fost declarate venituri de 51,73 de milioane, se arată în raportul Expert Forum.

Cea mai mare parte din venituri (79 de milioane de lei) reflectă venituri proprii ale candidaților, în timp ce 37 de milioane de lei au fost înregistrate ca împrumuturi. Patru partide (Plus, Pro România, PSD și USR) au transferat 33 de milioane din conturile partidului, iar alte trei (PNL, PSD, USR) au transferat 17 milioane de lei din subvenții pentru cheltuieli de campanie.

O parte semnificativă din cheltuieli (34%), se mai arată în raport, se leagă de promovarea competitorilor electorali în mediul online, în timp ce o cincime din bani s-au folosit pentru promovarea prin radio, TV și presă. În timpul acestei campanii, partidele au cheltuit un sfert din bani pe tipărituri (broșuri, flyere și materiale similare), precum și 7% pentru afișe electorale. Cele mai puține fonduri au fost alocate cheltuielilor pentru cercetări sociologice, adică pe sondaje de opinie.

Cheltuielile partidelor au fost apropiate de venituri. Există câteva cazuri unde cheltuielile sunt mari (de exemplu, la PNL, cu 1,6 milioane de lei) decât veniturile, dar în general diferențele sunt reduse, spun reprezentanţii Expert Forum.

Sursă Facebook: Septimius Pârvu

În cazul AUR, însă, există necorcordanțe mari între datele publicate în timpul campaniei electorale și raportul de venituri și cheltuieli publicat pe 15 decembrie. Astfel, spune Septimius Pârvu, expert electoral la Expert Forum, „deși la sfârșitul campaniei electorale, AUR avea venituri declarate de 85.100 de lei, în RVC figurează venituri de 1,4 milioane de lei, respectiv cheltuieli de 1.5 milioane. Potrivit centralizatorului publicat de AEP pe 21 decembrie, valoarea veniturilor este de 85.100 de lei. Cu toate acestea, partidul a solicitat spre rambursare 1,5 milioane de lei, conform datelor AEP de pe 8 ianuarie 2001. Potrivit informațiilor furnizate de către AEP, ca răspuns la o cerere înaintată de EFOR, la această dată informațiile sunt corecte, în măsura în care instituția desfășoară activitatea de control la finalul căreia va publica atât în Monitorul Oficial, cât şi pe pagina web a instituţiei, cuantumul veniturilor şi cheltuielilor rezultate în urma verificărilor, sumele rambursate şi nerambursate, precum şi sancţiunile aplicate.”

Șapte partide politice au dreptul la subvenții pentru rezultatele obținute în urma alegerilor parlamentare, respectiv celor locale: PNL, PSD, USR, AUR, PLUS, PMP, Pro România. Pentru luna ianuarie, AEP a alocat 19,8 milioane de lei pentru subvenții.

 

 

Print Friendly, PDF & Email