„Expediții în jungla din Brazilia și din noi”, conferinţă susţinută la UVT de exploratorul Alexandru Stermin

Foto: Arhivă personală Alexandru Stermin

Seria conferințelor organizate sub genericul „La UVT Cultura e Capitală” continuă în noul an academic. Primul invitat al acestei serii este biologul și exploratorul Alexandru Stermin, care propune un titlu fascinant: „Expediții în jungla din Brazilia și din noi”.

 

Conferinţa Expediții în jungla din Brazilia și din noi, va fi moderată de scriitorul şi criticul literar Mircea Mihăieș, este o invitație la aventură, la explorarea junglei din Brazilia și a junglei din noi. Un cadru în care publicul va fi invitat să descopere relația cu Natura, cu luminile și umbrele sale. „Ca orice întâlnire cu jungla, conferința va fi un prilej de mirare, o călătorie prin care ne animă curiozitatea”, anunţă organizatorii. Evenimentul se va desfășura în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 18.

Alexandru N. Stermin este biolog și explorator. Predă la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj cursuri de Anatomia comparată a vertebratelor, Neurobiologie şi evoluţia creierului, Etologie, Bioetică și Ecologie umană. Este licențiat în biologie și teologie, a absolvit un masterat în filozofie și un program de formare în psihoterapie pozitivă.

A participat la expediții în jungla Americii de Sud și în Siberia, a fost bursier la Universitatea din Greifswald și la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro. Se implică activ în popularizarea științei și conservarea naturii. În 2015 a contribuit la seria Fauna României (Păsări) publicată de Academia Română.

În 2017 și-a lansat prima carte, Jurnalul unui ornitolog, în 2021 Călătorie în jurul omului, iar în 2022 – Căzuți din junglă: Poveștile unui explorator”, care au devenit bestsellers Humanitas. „A parcurs de la un capăt la altul Siberia, ţinutul unde nu se poate trăi, dar nu se poate nici muri. S-a încumetat să calce pe gheţarii Islandei. A stat în calea vântului pe falezele abrupte ale Scoţiei. A traversat Anzii în Columbia, până a ajuns în bazinul fluviului Orinoco. A dormit nopţi întregi în mijlocul junglei de pe Insula cea Mare a Braziliei, din Atlantic. A visat acelaşi vis împreună cu milioane de oameni la Carnavalul din Rio. În timpul pandemiei, nevoit să stea închis în casă, şi-a explorat amintirile şi a sondat, în măsura posibilului, memoria speciei umane. Specie supusă mecanismelor evoluţiei, ceea ce înseamnă, s-a gândit, că suntem mai degrabă căzuţi din junglă decât din paradis… Aşa a scris şi rescris Alexandru Stermin aceste poveşti fascinante despre Natură şi Om”, spun editorii celor două volume apărute la Humanitas.

Scrie, de asemenea, articole în revistele Sinteza și National Geographic. În 2021, a primit din partea Universității „Babeș Bolyai” Premiul de Excelență pentru implicarea culturală și deschiderea spre comunitate, iar anul acesta, Premiul de Excelență în Educaţie.

Conferința Expediții în jungla din Brazilia și din noi, organizată de către Universitatea de Vest din Timișoara, face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

 

Print Friendly, PDF & Email