Excursie pe urmele romanilor în Banat

Băile Herculane. Foto: Herculane Project

Asociaţia Ariergarda organizează, în 14 septembrie, o nouă excursie culturală, de data aceasta, pe urmele romanilor în Banat, o tură inedită, plină de povești, istorii și legende, „De la municipium-ul severilor la băile lui Hercule”.

 

„Războaiele de cucerire a Daciei au fost urmate de un efort nu mai puțin important, de stăpânire în siguranță a noului teritoriu. Astfel, drumuri, băi și castre, mai mici sau mai mari, au răsărit (și) în Banat, semnalând atât autohtonilor, cât și călătorilor, noua identitate a locului. Vom povesti despre marele «desant» roman din Antichitate și despre urmele lui, care au traversat secolele până în epoca I-Phone…”, anunţă organizatorii.

Primul pe listă va fi importantul castru de la Tibiscum (Jupa). Construit în piatră în a doua jumătate a secolulului al II-lea d. Hr., Tibiscum și-a atins maximul de importanță undeva în jurul anului 200, sub împăratul Septimiu Sever sau al fiului său Caracalla, când a fost ridicat la rangul de municipium. Vom cunoaște împreună modul de construcție și organizare a unui castru roman.

Mai departe, lângă Teregova, la confluenţa Timişului cu Pârâul Rece (Hideg), se găsesc urmele castrului Gaganis. Ridicat aproximativ în același timp cu podul lui Apolodor, castrul, aflat pe drumul imperial Dierna–Tibiscum, trebuia să protejeze înaintarea armatelor romane de la Dunăre spre inima Daciei.

Următorul pe listă este impresionantul castru Praetorium, la doi pași de „drumul mare”, în apropierea Mehadiei. Cazarma, ale cărei urme le vom vedea și noi, a adăpostit o cohortă, iar așezarea civilă a ființat și după retragerea aureliană din anii 270-275, fiind menționată până prin secolul al IV-lea.

De pe acest traseu nu poate fi omisă, desigur, localitatea Herculane. Aici armele au fost lăsate deoparte, în vreme ce apele binefăcătoare au generat un adevărat cult balnear din partea rafinaților aristocrați romani, alături de tabulele votive de recunoștință închinate lui Hercule, Esculap și Hygieei.

Castrul roman Tibiscum – Jupa. Sursă foto: CNIPT Caransebeş

Plecarea în această excursie pe urmele romanilor în Banat are loc în 14 septembrie, la ora 7.30 din față de la Casei „Aama Müller Guttenbrun” din Timișoara. Întoarcerea va avea loc în aceeaşi zi, în jurul orei 20. Numărul de locuri este limitat.

Rezervările se pot face telefonic, la numărul 0724 320 609, de unde pot fi obţinute și informații suplimentare.

Costul excursiei este de 220 de lei, preţ care include transportul cuautocarul şi ghidul autorizat însoțitor pe toată durata excursiei. Masa luată individual la Herculane și intrările la obiective nu sunt incluse în preț.

Asociația Ariergarda are o activitate de promovare de peste 15 ani în domenii precum literatură, arta plastică și muzică, turism și patrimoniu. În ultimii ani reprezentanţii asociaţiei şi-au concentrat activitățile în jurul organizării turismului de weekend cu prezentări de carte, evocări patrimoniale însoțite de momente de poezie și muzică (mai ales flaut și saxofon) în locații neconvenționale precum bisericile de piatră din Țara Hațegului sau cele fortificate ale sașilor din Transilvania. Acestor activități li se alătură și editura asociației, Editura Ariergarda, care publică volume despre literatura și istoria provincială mai puțin știute, cu arome exotice.

Print Friendly, PDF & Email