Excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de apariţie a zece tipuri de cancer, inclusiv cele de uter, vezică biliară, rinichi, ficat şi de colon.
Realizat de cercetătorii de la School of Hygiene and Tropical Medicine din Londra, studiul a fost efectuat pe un eşantion de peste cinci milioane de britanici în vârstă de peste 16 ani, al căror indice de masă corporală (IMC – raportul dintre înălţime şi pătratul înălţimii unei persoane care, dacă depăşeşte 30, este considerat un semn de obezitate la adulţi) era cunoscut. Participanţii au fost monitorizaţi timp de şapte ani şi jumătate, scria, zilele trecute, revista medicală britanică The Lancet, citată de Mediafax.
Analizând cele 167.000 de cazuri de cancer observate în rândul participanţilor, cercetătorii au făcut o legătură între IMC şi 17 dintre cele 22 tipuri de cancere cu cea mai mare frecvenţă observate în Marea Britanie. Fiecare creştere cu cinci puncte a IMC-ului a putut fi asociată cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer, cel de uter clasându-se pe primul loc (cu un risc mai mare cu 62%), devansându-le pe cele de vezică biliară (31%), ficat (25%), col uterin (10%), tiroidă (9%) şi sangvin (leucemie – 9%). IMC-urile prea mari cresc de asemenea riscul global de cancer hepatic (19%), de colon (10%) şi ovarian (9%).
Bazându-se pe aceste rezultate, cercetătorii consideră că în Marea Britanie, circa 12.000 de cancere curente ar putea fi asociate în fiecare an cu obezitatea şi cu excesul de greutate.
Dacă epidemia de obezitate va continua în ritmul actual, cu o creştere de o unitate a IMC-ului la fiecare 12 ani, circa 3.800 de cancere suplimentare ar putea să apară în fiecare an în această ţară.
Studiile precedente au stabilit deja o legătură între obezitate şi anumite tipuri de cancer, dar, potrivit oamenilor de ştiinţă de la School of Hygiene and Tropical Medicine din Londra, acele analize mai vechi nu au ţinut cont, într-o măsură suficientă, de alţi factori de risc cunoscuţi, precum vârsta şi fumatul, însă aceştia au fost luaţi în calcul în studiul lor.
Cercetătorii britanici spun, de asemenea, că efectele obezităţii pot fi foarte diferite de la un cancer la altul. „Pentru anumite cancere, precum cel mamar, apărut la femei tinere care nu se află încă la menopauză, se pare că există un risc mai scăzut atunci când IMC-ul este mai ridicat”, a precizat medicul Krishnan Bhaskaran, unul dintre coordonatorii studiului. El mai spune că această variaţie ne arată că IMC-ul poate să afecteze riscul de cancer prin intermediul unor procese diferite, depinzând de tipul de cancer.
Ultimele comentarii