Evacuare controlată a apei din lacul de acumulare Surduc

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Banat au efectuat, azi, manevre de evacuare controlată a apei din lacul de acumulare Surduc, într-un canal de evacuare rapidă. Manevra a fost impusă de preconizata încălzire a vremii în următoarea decadă, anunţă Agerpres.

 

Cu toate că la această oră nu avem cote de apărare atinse sau depăşite, angajaţii ABA Banat monitorizează cu deosebită atenţie situaţia hidro-meteorologică de pe toate cursurile de apă din Banat, pentru o gestionare corectă a oricăror posibile situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteo preconizate a se produce în această perioadă”, a anunţat, azi, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin.

Acesta mai spune că, în urma încălzirii vremii, precipitaţiile ce vor urma şi cedarea apei din stratul de zăpadă, care acum are grosimea între 5 şi 40 de centimetri, i-au determinat să ia măsura de pregolire a lacului Surduc, în vederea creşterii marjei de atenuare a unei posibile unde de viitură.

Lacul de acumulare Surduc este un rezervor pentru echilibrarea debitului râului Bega şi are rezervele necesare pentru alimentarea populaţiei cu apă potabilă, chiar dacă nu ar ploua timp de trei luni. Volumul lacului – cel mai mare din Timiş – este de circa 50 de milioane de metri cubi şi se întinde pe o suprafaţă de 460 hectare.

Print Friendly, PDF & Email