Eutanasierea, singura “strategie” de gestionare a maidanezilor, la Timişoara?

O.N.G.-uri locale spun că soluţia o reprezintă amenzile mari date timişorenilor care au câini şi nu-i sterilizează

Caini maidaneziÎn contextul în care, după schimbarea legislaţiei, mii de câini au fost omorâţi, eutanasierea fiind considerată soluţia finală de extrem de multe administraţii locale, în Timişoara problema gestionării câinilor fără stăpân din municipiu a fost discutată săptămâna trecută, fără să se ajungă la o concluzie clară. Reprezentanţii mai multor O.N.G.-uri au fost dezamăgiţi să constate că, în afară de eutanasiere, în privinţa căreia mai mulţi medici veterinari au atras atenţia că nu rezolvă nimic, Municipalitatea timişoreană nu are niciun fel de plan pe termen scurt, mediu sau lung de gestionare eficientă a problemei câinilor de pe străzi.

 

Dezbateri şi cam atât

În afară de eutanasieri şi dezbateri, pentru problema câinilor comunitari din Timişoara nu pare să se găsească o altă soluţie. Aceasta este şi concluzia unora dintre participanţii la dezbaterea de săptămâna trecută organizată de Primăria Timişoara pe tema noului regulament după care va funcţiona serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Reprezentanţii O.N.G.-urilor au cerut să nu mai fie omorâte animalele şi au mai solicitat autorităţii locale să nu paseze toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă pe domeniul public operatorului care va gestiona pe viitor acest serviciu. “Strategie” care, apreciază reprezentanţii O.N.G.-urilor, nu va face decât ca numărul eutanasierilor să crească. Aceasta în contextul în care, potrivit noului regulament, dezbătut de Primărie, cei care vor fi muşcaţi de câinii fără stăpân vor fi despăgubiţi de societatea de ecarisaj din Timişoara, iar societatea care răspunde de maidanezii din oraş va fi penalizată dacă nu adună toţi câinii dintr-o anumită zonă. 

„A existat un regulament şi până acum, dar conform normelor am încercat să-l îmbunătăţim. Sunt prevăzute şi măsuri împotriva operatorului acestui serviciu. Există obligativitatea despăgubirii persoanelor fizice pentru traumele suferite din cauza agresiunii câinilor fără stăpân de pe domeniul public, stabilite prin hotărâri ale instanţelor de judecată definitive şi irevocabile. Toate propunerile pe care le faceţi vor fi înaintate Consiliului Local”, anunţă şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei, Adrian Bere.

În acest context, reprezentanţii O.N.G.-urilor au afirmat că nu li se pare normal ca toată responsabilitatea pentru rezolvarea problemei maidanezilor să fie pasată operatorului, care ar urma să fie obligat să le plătească despăgubiri persoanelor muşcate de câini şi să fie penalizat în funcţie de ce se întâmplă cu animalele pe domeniul public, iar Primăria să nu-şi asume nicio răspundere. Până la urmă, cu toate discuţiile, singura propunere constructivă a fost aceea de a se înfiinţa mini-adăposturi pentru câini în fiecare cartier al oraşului, maidanezii urmând să fie adunaţi acolo, îngrijiţi, hrăniţi şi plimbaţi, fiind practic adoptaţi de locuitorii din zonele respective, care să plătească o anumită sumă de bani pentru menţinerea lor în adăposturi.

În contextul dezbaterii organizate de către Primărie, câteva O.N.G.-uri, printre care şi Pet Hope Timişoara, au acuzat Municipalitatea de lipsă de transparenţă, menţionând că nerespectarea condiţiilor de publicare a Proiectului de Regulament al Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Timişoara, pe site-ul instituţiei, fiind necesar să existe, alături de Proiectul de regulament, o notă de fundamentare, o expunere de motive, un referat de aprobare privind necesitatea modificării reglementărilor deja existente şi un studiu de impact al proiectului. Lucruri de care se pare că Primăria nu dispune.

Totodată, Pet Hope a reclamat că nu a fost fost anunţată, în conformitate cu legislaţia privind transparenţa decizională, despre organizarea dezbaterii publice în cadrul căreia s-au discutat reglementări de interes pentru gestionarea populaţiei canine fără stăpân. “Primăria are obligaţia să transmită anunţurile referitoare la această acţiune persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaţii. Asociaţia Pet Hope Timişoara a depus o astfel de cerere către instituţia pe care o conduceţi, iar persoanele responsabile din cadrul Primăriei Timişoara au desconsiderat-o de mai multe ori, situaţie care, dacă se repetă, ne obligă să reacţionăm pe cale legală deoarece ne sunt vătămate drepturile”, precizează reprezentanţii Asociaţiei, într-o scrisoare deschisă adresată Primăriei.

Între timp, eutanasierile continuă

Între timp, până la găsirea unor soluţii fiabile, care să rezolve cu adevărat problema câinilor fără stăpân, eutanasierile continuă şi la Timişoara, ca şi în alte oraşe mari (la sfârşitul săptămânii trecute fiind făcută publică informaţia că în Bucureşti s-au eutanasiat peste 2.000 de câini).

Deocamdată nu se ştie cu exactitate câţi câini au fost eutanasiaţi la Timişoara. Cu aproximaţie, se făcea public faptul că, la până în martie, peste 80 de câini, care erau de mai mult de 14 zile în adăpostul Primăriei, au fost deja ucişi, iar alte aproape 200 de animale sunt trecute pe listă şi urmează a fi eutanasiate în zilele următoare. Cu toate acestea, numărul adopţiilor rămâne scăzut, de când au fost semnate deciziile de eutanasiere, un singur patruped a fost adoptat şi doar puţin peste 200 de câini şi-au găsit stăpâni de când a intrat în vigoare noua legislaţie care oficializează eutanasierea.

Maidanezii, în continuare o sursă de profit

Dincolo de controversele legate de “soluţia” eutanasierii, săptămâna trecută, cu prilejul dezbaterilor pe această temă s-a confirmat ceva ce se bănuia – faptul că oficialii Municipalităţii nu au putut estima câţi câini există la ora actuală pe străzile Timişoarei. Aceasta, deşi Primăria a plătit destul de mulţi bani pentru gestionarea populaţiei canine din Timişoara, concluzia fiind că nu prea ştie ce a gestionat pe banii ei. E o situaţie similară cu “nebuloasele” legate de spaţiile verzi pe care le are în administrare, sau locurile de veci din cimitire, pe care se chinuie să le numere de peste patru ani.

Oricum, după cum dovedeşte şi raportul pe anul trecut al Direcţiei de Mediu a Primăriei, problema gestionării populaţiei canine nu se rezolvă cu “mărunţiş” de către administraţia locală. Astfel, anul trecut au fost ridicaţi de pe domeniul public 2.871 de câini, s-au înregistrat opt cazuri de eutanasiere şi 617 cazuri de mortalitate, de pe domeniul public au fost ridicate un număr de 584 de cadavre şi pentru aceste servicii au fost emise şi recepţionate facturi în valoare de 1.790.067,77 de lei.

Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor “Micaela”: “Câinii cu stăpân sunt problema”

Mihaela GraureMihaela Graure, reprezentanta Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor “Micaela”, din Timişoara, spune că eutanasierea nu reprezintă o soluţie şi apreciază că, aşa, problema câinilor comunitari se va perpetua la Timişoara: “Sunt zone din Timişoara în care, în curţi, sunt foarte mulţi câini necastraţi, care alimentează în continuare problema câinilor străzii. Nu se doreşte să se facă un recensământ al populaţiei canine la Timişoara şi, în aceste condiţii, nu se va putea rezolva problema. Nu se opreşte cauza, iar Primăria continuă să dea bani publici unor firme de profil care, de fapt, prin eutanasieri, nu rezolvă nimic. Sunt bani irosiţi, care mai degrabă s-ar investi în drumuri, în parcuri şi aşa mai departe.”

În opinia sa, atitudinea unor timişoreni care îşi abandonează câinii pe domeniul public face ca numărul câinilor maidanezi să crească în mod constant, fără nicio posibilitate de limitare. “Noi nu putem da în adopţie câţi câini sunt abandonaţi. În zona Bălcescu, de exemplu, câinii sunt abandonaţi constant, în cutii. Am găsit inclusiv căţei de rasă abandonaţi acolo şi care nu erau microcipaţi. Dacă s-ar da amenzi mari timişorenilor care au câini şi nu-i sterilizează şi îi lasă să umble pe domeniul public, problema s-ar rezolva rapid şi, cu banii strânşi, am putea şi să rezolvăm mult mai uşor problema câinilor comunitari rămaşi”, mai spune Mihaela Graure.

Asociaţia pentru protecţia animalelor Ecovet: “Nu am văzut nicio strategie la Primăria Timişoara”

Microcipare cainiLa rândul său, Adriana Tudor, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia animalelor Ecovet Timişoara, susţine că, dincolo de discuţii şi de eutanasieri, Primăria Timişoara nu a prezentat niciun plan concret de gestionare pe viitor a populaţiei canine din municipiu: “Primăria nu ne-a prezentat şi nici nu are un program clar, pe termen scurt, mediu sau lung legat de problema câinilor comunitari din Timişoara.”

Adriana Tudor mai spune că Ecovet a cerut să vadă o strategie pe doi ani, pe cinci ani, să ştie ce doreşte Municipalitatea să facă, dar a constatat că “responsabilii nu prea au nicio idee cu privire la ce ar trebui să se întâmple pe viitor. Eutanasierea nu reprezintă o soluţie sau o strategie. Se pare că dincolo de faptul că sunt omorâţi câinii, după un termen de 14 zile în care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, altă idee nu există. Şi, aşa, legea spune că aceşti câini pot fi eutanasiaţi, nu că trebuie eutanasiaţi”.

Print Friendly, PDF & Email