European Theatre and Science Festival – o premieră la Timişoara

poza material festival timisoaraO manifestare culturală situată la punctul de întâlnire al teatrului cu ştiinţa a fost găzduită, în intervalul 16 – 19 aprilie, la Timişoara. Rod al unui proiect comun, la care au contribuit opt teatre din patru ţări europene – Germania, România, Croaţia şi Slovacia – prima ediţie a European Theatre and Science Festival (Festivalul European de Teatru şi Ştiinţă), organizat de ETC (European Theatre Convention), a avut drept temă principală un subiect extrem de sensibil şi de complex: fenomenul îmbătrânirii şi arta de a îmbătrâni.

 

Arta îmbătrânirii, subiectul fierbinte al primei ediţii  

Evenimentul cultural cu participare internaţională, care, potrivit declaraţiilor managerului Teatrului Naţional Timişoara, regizorul Ada Hausvater, se înscrie în seria demersurilor menite să potenţeze şansele Timişoarei în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, a avut drept partener Institutul Cultural Român şi a beneficiat de susţinere din partea Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara.

„The Art of Ageing” – 1st European Theatre and Science Festival este primul festival organizat de Convenţia Teatrală Europeană, cea mai vastă şi mai longevivă reţea continentală de instituţii teatrale, care reuneşte 40 de teatre din 25 de ţări, au informat, la debut, organizatorii evenimentului. Aceştia au prezentat succint premisele de la care au pornit în creionarea agendei acestui prim festival, evocat ca fiind un proiect artistic european complex, ce şi-a propus ca scop „cercetarea unui punct fierbinte al prezentului – îmbătrânirea societăţilor, mai precis creşterea gradului de conştientizare privind provocările demografice, politice, sociale, biologice şi economice ale societăţilor aflate în curs de îmbătrânire, încurajând, totodată, toate generaţiile să ia parte în mod activ la viaţa socială”.

În plus, au mai precizat organizatorii, referindu-se la caracteristicile evenimentului, proiectul „The Art of Ageing” a avut un pronunţat caracter sincretic, acesta propunându-şi „să dezvolte noi perspective şi abordări ale cercetării artistice în contextul european, multidisciplinar – ştiinţific şi socio-politic al discursului dintre Est şi Vest privind schimbările demografice”.

 „The Art of Ageing”- un exerciţiu de togetherness”

Referindu-se la evenimentul a cărui gazdă a fost, managerul Teatrului Naţional Timişoara, regizorul Ada Hausvater, a apreciat, în termeni extrem de plastici, că proiectul „The Art of Ageing” reprezintă un extraordinar „exerciţiu de togetherness”, expresie a exersării oportunităţii de a fi împreună, inclusiv din punct de vedere artistic, pe care Europa unită o oferă:

„Cu toţii ne dorim să ne întâlnim, să lucrăm împreună, să evoluăm împreună, să învăţăm unii de la alţii, din tot ceea ce ne apropie, ca şi din contradicţii. Călătoriile de studii, rezidenţele, schimburile de experienţă, şcolile de vară au devenit procedee uzuale, extrem de utile. Pentru a completa acest proces, însă, este nevoie de ceva concret. De lucrul împreună, cu tot ce înseamnă asta. Iar în teatru „asta” înseamnă coproducţii”, a explicat managerul TNT Ada Hausvater în caietul primei ediţii a festivalului care a fost filozofia ce a stat în spatele proiectului. Proiect despre care aceasta a apreciat că este „mai mult decât un festival şi mai mult decât un experiment teatral”, întrucât a îmbinat, în egală măsură, toate provocările pe care le implică munca împreună, de la armonizarea diferenţelor de ordin estetic şi exploatarea unor particularităţi de ordin cultural şi lingvistic, până la chestiunile mai pragmatice, de ordin financiar şi legislativ.

Cinci coproducţii teatrale, pe agenda European Theatre and Science Festival

Pe durata celor patru zile de desfăşurare a primei ediţii a European Theatre and Science Festival, la Timişoara au fost prezenţi reprezentanţii mai multor organisme culturale şi instituţii teatrale partenere. Printre aceştia s-au numărat şi preşedintele European Theatre Convention (ETC) Dubravka Vrgoć şi vicepreşedintele ETC, directorul artistic al Badisches Staats Theatre Karlsruhe Jan Linders.

Programul primei ediţii a European Theatre and Science Festival a conţinut cinci spectacole, fiecare dintre ele fiind realizate în baza unor parteneriate bilaterale. Evenimentul a inclus şi o serie de dezbateri pe teme legate de receptarea modificărilor demografice, programele de teatru intergeneraţional, noile forme de pedagogie teatrală, precum şi aspecte ale colaborării internaţionale în teatru.

Piesele puse în scenă au reprezentat expresia unor colaborări între reprezentanţi ai companiilor teatrale partenere în proiectul ETC, printre acestea numărându-se montarea Teatrului Naţional Timişoara, realizată în parteneriat cu Badisches Staatstheatre Karlsruhe – ”Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân”, aparţinând dramatugului Peca Ştefan, proiectul teatral „Orfanii şi căpşunile”, realizat în parteneriat de Teatrul Naţional Craiova şi Staatstheatre Braunschweig, spectacolul „Tărâmul începuturilor”, realizat de Deutsches Theatre Berlin şi Slovenske Narodne Divadlo Bratislava, spectacolul „Mă tem că acum ne cunoaştem”, realizat şi prezentat în două montări, una a cărei direcţie de scenă a fost semnată de Dominique Schnizer, aparţinând Gavella City Drama Theatre Zagreb, şi alta semnată de Miriam Horwitz, aparţinând Theatre und Orchester Heidelberg. În cadrul festivalului a fost prezentată, la final, piesa „Maria de Buenos Aires”, spectacol al TNT, pus în scenă de regizorul Ada Lupu Hausvater.

Print Friendly, PDF & Email