Europarlamentarul Monica Macovei avertizează, la Timişoara: „Parlamentul vrea să suspende anticorupţia”

Monica MacoveiEuroparlamentarul Monica Macovei și-a reiterat, sâmbătă, la Timișoara, solicitarea de demisie adresată premierului Victor Ponta, după începerea urmăririi penale a acestuia de către DNA pentru o serie de infracțiuni, printre care spălare de bani și conflict de interese. În context, Monica Macovei a apreciat și că este de anticipat faptul că, pentru a-i pune la adăpost de prevederile legii pe cei corupți, Parlamentul va căuta în perioada următoare să anihileze DNA și să suspende anticorupţia.  

 

„Premierul Victor Ponta trebuia să plece din prima secundă, fără să i-o ceară nimeni”

Europarlamentarul Monica Macovei, preşedinte al Asociaţiei M 10, a participat, sâmbătă, la Timișoara, la lansarea filialei Timiş a asociației pe care o conduce. Prilej cu care și-a reiterat public solicitarea de demisie adresată premierului Victor Ponta, după anunțul de vineri legat de punerea acestuia sub urmărire de către procurorii DNA pentru mai multe infracțiuni.

Monica Macovei a apreciat că punerea sub acuzare a Victor Ponta ar fi trebuit urmată imediat de gestul înaintării demisiei și a opinat că acest gest în sine nu poate fi considerat un act de onoare, în condițiile în care premierul este cercetat, printre altele, pentru spălare de bani și conflict de interese:

Mă aștept la o demisie în fiecare secundă, pentru că e nevoie de această soluție, pentru interesul României în afara țării și pentru interesul și onoarea noastră înăuntrul țării”, a declarat Monica Macovei. Care a adăugat că, indiferent de modul în care premierul își va argumenta public decizia demisiei, acesta trebuie să intervină cât mai curând, pentru a nu afecta și mai mult imaginea României: „Să găsească ce soluții creative dorește, eu nu îl voi contrazice dacă spune că își dă demisia de onoare, chiar dacă nu văd nicio onoare în a fi acuzat de aceste infracțiuni. Dar e OK, să și-o dea și să o numească de onoare. Treaba lui cum face, dar face foarte mult rău României în fiecare secundă în care mai stă la cârma Guvernului. Nicăieri în lume nu s-ar întâmpla așa ceva”.

Monica Macovei s-a referit punctual și la situații petrecute în țări europene în care oficiali acuzați pentru diverse infracțiuni au demisionat imediat după punerea lor sub acuzare: „Trebuia să plece din prima secundă, fără să i-o ceară nimeni. Cu atât mai mult cu cât i se cere. Dacă are cât de cât onoare sau dacă are măcar un bun-simț al politicului. Avem atâtea situații de președinți, de miniștri, de premieri care au plecat la o simplă acuzație”.

Referindu-se la intenția anunțată de Victor Ponta de a se prezenta în fața Parlamentului, pentru a se decide ridicarea sau nu a imunității, a apreciat că această modalitate de acțiune este penibilă și josnică.

„Politicienii din România care au ceva de ascuns se vor repezi ca o haită de lupi asupra DNA”

Monica Macovei a mai opinat și că, dacă Parlamentul îl va apăra pe premier, acest fapt va reprezenta o dovadă că Parlamentul nu reprezintă, în fapt, voința poporului, ci își apără propriile interese. „Parlamentul vrea să suspende anticorupţia. Văd această vară care vine ca pe o vară a suspendării anticorupției. Săptămâna viitoare, marți, sunt 20 de proiecte de legi de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală. Și nu spre beneficiul oamenilor, ci ca să îi apere pe cei din Parlament, pe miniștri, pe Șova, pe Ponta și pe alții”, a avertizat Monica Macovei.

Adăugând și că, prin decizia de începere a urmăririi penale în cazul premierului, DNA a ajuns la un punct culminant al activității sale. Situație în care, a mai apreciat aceasta, toți politicienii care prezintă vulnerabilități vor căuta să acționeze concertat pentru anihilarea instituției: „Asta înseamnă că toți politicienii din România care au ceva de ascuns, care au încălcat legea vreodată sau au de gând să o facă, oamenii de afaceri, oligarhii, toată lumea din această zonă gri este extrem de alertă și, ca o haită de lupi, se vor repezi asupra DNA. DNA a ajuns la punctul culminant. Ce e mai mult decât să îl anchetezi pe premier? E pe vârful muntelui. Și noi trebuie să păstrăm DNA să rămână pe vârful muntelui, pentru că toată clasa politică va încerca să o arunce în prăpastie, tocmai pentru că au văzut că, dacă s-a ajuns și la primul-ministru, nimeni nu e în siguranță”.

Monica Macovei este de părere că politicienii vor încerca să anihileze DNA, fie modificând cadrul legal, fie modificând competențele instituției. „Haita de lupi vrea să rămână împreună, este firesc asta. Nu vor să renunțe, pentru că nu vor să fie anchetați. Toți oamenii aceștia sunt legați între ei prin tot felul de fire. Șova cu Ponta sunt legați demult. Presa din 2005 scrie de contractele lui Șova cu Turceni și Rovinari, a căror valoare a crescut după ce Ponta a devenit asociat la cabinetul de avocatură al lui Șova.Turceni și Rovinari sunt exact în județul din care Ponta vine ca parlamentar. Toate aceste legături se cunosc între ei, există de mai mulți ani în spațiul public”, a subliniat Monica Macovei. Care a precizat că informațiile referitoare la legăturile de afaceri dintre premierul Victor Ponta și senatorul Dan Șova sunt menționate ca atare în declarația de interese a premierului, acolo unde este precizat momentul în care acesta a devenit senior partner în firma de avocatură a lui Dan Șova.

Vor strânge cu toții rândurile, pentru că dușmanul lor comun este DNA și, evident, judecătorii. Se vor aduna toți într-o haită împotriva DNA, nu îi mai interesează țara și onoarea și România”, avertizează Monica Macovei.

 

Citeşte şi: Monica Macovei lansează, la Timişoara, Asociaţia M10 Timiş

Print Friendly, PDF & Email