Europarlamentarul Maria Grapini: „Domnul Tőkés ar trebui să-și ceară scuze pentru afirmațiile făcute”

Doi europarlamentari, Maria Grapini și Tőkés László, în prezent eurodeputat din partea Ungariei, s-au confruntat în Parlamentul European.

 

Recentul scandal diplomatic, generat de afirmațiile fostului premier, Mihai Tudose şi atacul asupra Ambasadei României la Budapesta, care i-a urmat, au tensionat atmosfera în Parlamentul European.

Zilele trecute, fostul premier Mihai Tudose, vorbind la o televiziune despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de UDMR, PPMT şi PCM, aprecia că nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Adăugând: „Am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui.”

Câteva zile mai târziu, Ambasada României la Budapesta a fost vandalizată, mai mulţi membrii din Mişcarea „Celor 64 de Comitate” acoperind emblema ambasadei cu steagul secuiesc.

Eurodeputatul Maria Grapini spune că Tőkés László s-a plâns în Parlamentul European că România vrea să-l spânzure, „supralicitând evident declarațiile in extremis ale lui Tudose”.

Maria Grapini anunţă că i-a transmis, tot în plen, lui Tőkés László că ar trebui să-și ceară scuze pentru afirmațiile făcute, pentru că „eu am informat, de ieri, Parlamentul, în cadrul declarațiilor politice. În Budapesta, Ambasada României a fost profanată, stema și însemnele statului unitar român au fost date la o parte și acoperite cu alte materiale textile, care nu sunt recunoscute ca și steaguri. Acel Ținut Secuiesc, despre care tot vorbește László Tőkés, nu a fost niciodată independent și solicită, în anul Centenarului – când România va sărbători, la 1 decembrie, Marea Unire și crearea statului român independent – separarea de țară.”

Maria Grapini a solicitat ca Parlamentul European să se implice, iar statul maghiar să explice cum e posibil ca o ambasadă să nu fie păzită şi sp fie profanată.

Print Friendly, PDF & Email