Europarlamentar Maria Grapini: „Românii sunt suprataxați pe medicamente, mulți sunt condamnați la moarte”

Pentru că accesul pacienților la medicamentele generice a fost dificil, din cauza taxei Clawback, generatoare a crizei naționale de medicamente, europarlamentarul Maria Grapini i-a scris ministrului Sănătății solicitându-i să comunice de ce este menținută această taxă.

 

Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini declară că primește frecvent, scrisori și petiții din partea familiilor bolnavilor „aflați în plină condamnare la moarte”, că situația este disperată și a cerut o reacție imediată din partea Ministerului Sănătății.

„I-am cerut ministrului Sănătății să spună clar de ce mai menținem taxa pe medicamente, cea care creează criza, și ce are de gând să facă. Am avut întâlniri, în Parlamentul European, cu Asociația Europeană pentru Medicamente Generice, unde s-a discutat despre taxa Clawback și s-a afirmat că ea poate fi desființată, dacă se ia o astfel de hotărâre națională, în statele membre”, declară Maria Grapini.

Răspunsul de la Ministerul Sănătății a venit, la începutul acestui an, anunță europarlamentarul Maria Grapini, „lung și diluat, întins pe trei pagini goale de conținut”. Mai mult, spune ea, ministrul Florian Bodog a preferat să paseze responsabilitatea semnăturii unui secretar de stat.

Ministerul Sănătății îi transmite Mariei Grapini că „sectorul farmaceutic este vital pentru sănătatea cetățenilor români și că există o procedură legislativă în lucru. În plus, pe cele trei pagini transmise, mi se prezintă o situație a sectorului farmaceutic din UE și paragrafe din legislația europeană, adică tot ceea ce un europarlamentar implicat și responsabil cunoaște. În asta constă răspunsul. Sunt total nemulțumită pentru că nu a răspuns concret la întrebările adresate, dar mai ales pentru că a evitat să-și asume măsuri concrete pentru stoparea crizei. Cetățenii români sunt, în continuare, condamnați la moarte, din nerespectarea prevederilor constituționale”, mai spune Maria Grapini.

Print Friendly, PDF & Email