Eminescu şi Creangă, „în dialog” la Timișoara

constantin-chiriac-foto-de-alex-galmeanuUn dialog fictiv între Eminescu şi Creangă va fi purtat la Muzeul de Artă din Timișoara, în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană şi Teatrul Național “Radu Stanca” Sibiu.

 

Actorul Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național “Radu Stanca” Sibiu, va susține, la Timișoara, recitalul intitulat Domnule și frate Eminescu. Spectacolul reconstituie un dialog fictiv între Mihai Eminescu și Ion Creangă, având ca scop explorarea prieteniei dintre cei doi scriitori români și dimensiunea culturală a poeziei populare, văzută ca matrice pentru sufletul românesc.

Recitalul va avea loc luni, 17 octombrie, de la ora 10, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, fiind moderat de Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timişoara.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Timişoara-Capitală Culturală Europeană şi Teatrul Național “Radu Stanca” Sibiu, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Timişoara şi Muzeul de Artă Timişoara.

Spectacolul susținut de actorul Constantin Chiriac marchează un schimb cultural între o fostă Capitală Europeană a Culturii, care a găzduit titlul în 2007), și o viitoare Capitală, Timișoara, aceasta câștigând titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, în toamna acestui an.

Constantin Chiriac este directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu, din anul 2000, și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din lume, ajuns anul acesta la cea de a XXIII-a ediție. A fost și vicepreședinte al Asociației „Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007“ (2004 – 2007). Constantin Chiriac a jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole și a realizat peste 20 de one man show-uri, susținând recitaluri în mai bine de 50 de țări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute pelicule în care a jucat se numără Moromeții, în regia lui Stere Gulea, Croaziera, în regia lui Mircea Daneliuc, și Undeva la Palilula, în regia Silviu Purcărete.

Print Friendly, PDF & Email