Elliot D. Cohen, la Spitalul Judeţean din Timişoara, despre soluţii în lupta cu epuizarea

Elliot D. Cohen. Foto: Indian Rivers State College

Elliot D. Cohen, clinician și filosof practician, a susţinut la Spitalul Judeţean din Timişoara, pentru personalul medical şi studenţii la Medicină interesaţi de sindromul de burnout o conferinţă despre modul în care cei afectaţi de epuizare fizică sau psihică îşi pot însănătoși perspectiva de viață, aplicând principii ale filosofiei clasice.

 

Conferinţa, organizată la iniţiativa directorului Spitalului Judeţean din Timişoara, prof. univ. dr. Dorel  Săndesc, în amfiteatrul spitalului, a oferit instrumente practice, aplicabile și simple pentru ieşirea din starea de epuizare fizică și mentală, recunoscută ca fenomen de burnout, cu care se confruntă o parte semnificativă a personalului medical. Oaspetele Spitalului Județean, prof. dr. Elliot D. Cohen, clinician și filosof practician, abordează o terapie ce folosește principiul logic al clasicilor în psihologie și filosofie și susține colaborarea, respectiv munca în echipă.

Acesta a prezentat aspecte relevante ale fenomenului burnout, efectele sale negative asupra mentalului și fizicului uman, mai cu seamă în segmentul medical unde, alături de practicienii clinicieni sunt foarte multe cazuri de tineri studenți care se confruntă cu simptome ale bolilor psihice cauzate de munca în exces. Acceptarea umanului imperfect, raportarea la posibilitățile reale existente, renunțarea la control și la comparație, eliminarea așteptărilor nerealiste, spune dr. Elliot D. Cohen, pot ajuta la redresarea perspectivei asupra vieții.

Foto: SCJUT

La burnout se ajunge din dorinţa de a munci din ce în ce mai mult, ignorând slăbiciunea de a nu accepta limitele limitele firești. Aspectele psihologice din spatele burnout-ului, spun specialiştii, dau la iveală o inconștientă direcție spre boală, pe care singur, omul, și-o trasează prin muncă fizică extenuantă și prin acumulări ce au drept scop perfecțiunea.

La conferinţa susţinută la Spitalul Judeţean, Elliot D. Cohen a fost însoțit Ramona Băluțescu și Florin Lobonț, reprezentanţi ai Universităţii de Vest din Timişoara.

Prof.dr. Elliot D. Cohen va fi prezent și la Universitatea de Vest din Timișoara cu o prelegere complexă despre soluții viabile și valori sănătoase ce susțin viața umană. Evenimentul va avea loc în 27 martie, de la ora 18.30, în amfiteatrul A01 al UVT. Prof. dr. Elliot D. Cohen va explica abordarea de tip „Logic-Based Therapy”, la final intrând în dialog cu publicul. Potrivit acestuia, practica filosofică și consilierea filosofică excedează filosofia teoretică sau academică, prin aplicarea instrumentelor filozofice în găsirea de soluții, clarificarea și dezvoltarea de valori sau principii sau pur și simplu pentru a ajunge la „the art of living a good life”.

Prof. dr. Elliot D. Cohen este director al Departamentului de Științe Umaniste la Indian River State College, profesor de etică clinică la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida și director și formator la Logic-Based Therapy & Consultation Institute, în SUA. Este autor al numeroase cărți și articole, fiind, totodată, unul dintre principalii fondatori ai Consilierii Filosofice în Statele Unite și creator al Terapiei Bazate pe Logică. Este unul din principalii susținători ai colaborării dintre psihologi și filosofi practicieni, dar scrie și pe un blog permanent pentru Psychology Today. A fost colaborator apropiat al lui Albert Ellis, fondatorul terapiei rațional-emoționale și comportamentale, pe care a dezvoltat-o sub forma propriei sale metode, Logic-Based Therapy and Consultation. De anul acesta, prof. dr. Elliot D. Cohen este profesor plin la masterul de Consiliere și Consultanță Filozofică din cadrul UVT.

 

Print Friendly, PDF & Email