Eficientizarea energetică a imobilelor atrage o scutire de şapte ani de la plata impozitului

Anunţă primarul Timişoarei

Izolare termicaPropunerea de scutire de impozit pe o perioadă de șapte ani pentru timișorenii care execută lucrări care vizează eficientizarea energetică a clădirilor a fost unul dintre proiectele de hotărâre supuse dezbaterii consilierilor locali în cadrul ședinței de plen de marți.

 

Potrivit declarațiilor primarului Nicolae Robu, există deja un cadru legal care permite o astfel de scutire de impozite, reprezentat de Legea 571/2003, Municipalitatea propunându-şi acum popularizarea facilităților care le pot fi acordate cetățenilor pentru acest gen de lucrări. Insistând asupra importanței unui astfel de proiect, primarul a precizat că, în acest fel, se vor obține facturi mai mici pentru fiecare familie.

Edilul a oferit detalii și cu privire la felul în care trebuie reabilitate imobilele pentru ca proprietarii acestora să poată beneficia de scutirea de impozit.

Sunt prevăzute, spre a fi luate în considerare, doar anumite tipuri de lucrări:  eficientizarea energetică în ansamblu a imobilului sau pe tronsoane, nu și lucrările efectuate la nivel de apartament, reabilitarea termică a anvelopelor, izolarea termică a fațadelor și a porțiunilor vitrate sau a porțiunilor opace, termohidroizolarea teraselor, închiderea balcoanelor sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a planşeului, reabilitarea termică a sistemelor de încălzire, reparațiile și refacerea sistemelor de distribuție, reparațiile și înlocuirea cazanului sau arzătoarelor de la instalaţiile de încălzire, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile şi achiziționarea acestora.

Scutirea de impozit se va acorda pe o perioadă de șapte ani, începând din data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor, a mai spus Nicolae Robu, care a precizat că acordarea acestui gen de facilități nu este o practică nouă. În cursul anului trecut, au fost acordate proprietarilor de imobile 571 de scutiri de impozit, pentru investiții care au vizat eficientizarea energetică a clădirilor.

Subiectul reabilitării energetice a fost adus în discuţie şi în şedinţa de plen a Consiliului Local, fără însă ca proiectul de lege deja în vigoare să sufere vreo modificare.

Print Friendly, PDF & Email