Efectele nanismului, inversate în trei săptămâni, graţie unui nou medicament

Un medicament creat de savanţii francezi de la Centrul Mediteranean pentru Cercetări Moleculare din Nisa ar putea inversa efectele nanismului în doar trei săptămâni.

NanismSavanţii francezi consideră că tra­tamentul lor ar putea fi folosit pe pa­cienţi umani cel mai devreme peste trei ani, informează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax. Ei cred că efectele dramatice ale nanismului, care pot fi cauzate de peste 200 de afec­ţiuni medicale diferite şi care in­clud numeroase complicaţii dureroase, ar putea fi tratate prin injecţii cu o anumită proteină.

Cercetătorii francezi au făcut aceas­tă descoperire injectând, timp de trei luni, molecule din acea proteină în şoareci suferind de nanism. În urma tratamentului, acei şoareci au avut parte de o creştere completă. “Acesta a fost primul pas şi, deşi mai sunt alţi paşi care trebuie făcuţi înainte ca tratamentul să fie testat pe oameni, nimic nu ne-a semnalat că tratamentul nu ar putea fi folosit pe oamenii diag­nosticaţi cu nanism”, declară Elvire Gouze, coordonatoarea studiului. Sa­vanţii francezi i-au injectat pe şoarecii diagnosticaţi cu acondroplazie, o mu­taţie genetică aflată la baza majorităţii cazurilor umane de nanism, cu o anu­mi­tă proteină, de două ori pe săptă­mână, timp de trei săptămâni.

Elvire Gouze consideră că, întru­cât perioada de trei săptămâni repre­zin­tă echivalentul aproximativ pentru 15 ani din viaţa unui om, un tratament simi­lar ar putea funcţiona pe copiii diagnosti­caţi cu acondroplazie, fără ca aceştia să aibă nevoie de injecţii zilnice. Trata­mentul nu este însă potrivit pentru persoanele care au trecut de pubertate, spun autorii studiului, publicat în revis­ta Science Translational Medicine.

Cercetătorii francezi mai spun că au nevoie să efectueze o serie de teste suplimentare pentru a vedea dacă trata­mentul poate fi aplicat şi la vârsta adultă sau dacă trebuie început imediat după naştere. Ei intenţionează să tes­te­ze acele injecţii pe un animal de talie mai mare, care ar putea fi un reprezen­tant din familia primatelor. “Am putea fi pregătiţi să testăm această tehnică pe oameni peste trei-cinci ani”, mai spune Elvire Gouze. Ea consideră că molecula injectată diminuează seve­ritatea afecţiunilor asociate nanismu­lui, care includ dureri lombare şi cer­vicale, probleme respiratorii şi afec­ţiuni musculare.

Print Friendly, PDF & Email