Educație pentru prevenire HIV prin stand-up comedy, la licee din Timișoara

Aproximativ 1.500 de elevi din Timișoara vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea infecției cu virusul HIV. Sesiunile se desfășoară într-un mod inedit: îmbină informații de educație pentru sănătate cu momente de stand-up comedy.

 

Cursurile educative pentru prevenirea infecției cu virusul HIV sunt parte din proiectul Doar informație transmisibilă, nu HIV! al Asociației Semper Musica. Proiectul se adresează tinerilor din cinci licee tehnologice locale și urmărește să îi informeze despre infecția cu virusul HIV, despre modul în care se transmite, în care poate fi depistat, despre tratament, dar și despre metode de protecție.

Proiectul vine în contextul în care, conform Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea infecției HIV/SIDA în România, Timișul se află pe locul al 8-lea în țară în ceea ce privește numărul de noi cazuri de HIV înregistrate în 2018, iar tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 ani reprezintă 50,3% din totalul cazurilor noi de HIV din 2018. Potrivit unui studiu al Asociației Semper Musica, 82% dintre elevii de liceu discută rar sau niciodată cu părinții despre debutul vieții sexuale, iar 89% discută rar sau niciodată despre folosirea unui prezervativ.

„Sesiunile noastre non-formale de educație pentru prevenire HIV sunt poate singura șansă pe care tinerii de liceu o au pentru a rămâne departe de o posibilă infecție cu HIV, mai ales în situația în care nu vorbesc cu părinții despre acest subiect”, declară Alexandru Gheorghiu, președintele Asociației Semper Musica.

Pe de altă parte, mai spune acesta, faptul că județe precum Timiș sau Cluj ajung să fie în top 10 ca număr de noi infecții cu HIV în 2018, poate fi un semnal de alarmă important pentru autoritățile publice locale: „Acestea trebuie să investească încă de acum în proiecte și intervenții locale care au drept scop prevenirea viitoarelor noi cazuri de HIV din rândul tinerilor și nu numai.”

Asociația Semper Musica, implicată în campanii pentru prevenirea HIV, are activitate în peste 45 de comunități din țară. În 2016, eforturile asociației din domeniul prevenirii HIV au fost recunoscute prin câștigarea Premiului I la Gala Societății Civile – Proiecte pentru tineret.

 

Print Friendly, PDF & Email