„Educația azi, în Timișoara culturii europene”, conferinţă organizată de Universitatea de Vest din Timişoara

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, a organizat conferința „Educația azi, în Timișoara culturii europene”, eveniment ajuns la cea de a şaptea ediţie.

 

La conferință au participat aproximativ 450 de participanți elevi, studenți și profesori din Timiș, dar și din județele învecinate, transmit reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara. Evenimentul a reunit într-un spațiu comun teoreticieni, practicieni și studenți din domeniul formării cadrelor didactice, în scopul identificării unor soluții pentru îmbunătățirea, consolidarea și implementarea bunelor practici în formarea cadrelor didactice.

„Programul de prezentare și evaluare a bunelor practici didactice, dezvoltat în cadrul conferinței «Educația azi, în Timișoara culturii europene», va susține, o dată în plus, orientarea comunității UVT către instrumentele didacticii practice, orientate spre necesitățile studenților. Vom continua să accentuăm această latură practică a activităților didactice, prin cât mai multe specializări și programe corelate”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

În plenul conferinței au fost prezentate comunicări având ca tematică predarea online, cu accent pe proiectarea lecțiilor. Lucrările conferinței au continuat cu cinci workshopuri tematice. În patru dintre acestea au fost prezentate, analizate și discutate secvențe filmate din timpul activităților desfășurate de participanți cu elevii, dar și proiecte de lecție. Au fost, astfel, evidențiate exemple de bune practici și sugestii pentru activității educaționale eficiente. În cadrul acestor workshopuri au participat aproximativ 350 de studenți și profesori din învățământul universitar și preuniversitar. În cel de al cincilea workshop a avut lor Gala Eco-Vital, gală la care au participat aproximativ 100 de elevi, studenți și profesori. Gala a prilejuit premierea mai multor elevi, pentru activități inovative cu caracter nonformal derulate atât online cât și față în față, în cadrul activităților Eco-Vital, în perioada 22 – 30 octombrie.

În ultima parte a conferinței au avut loc gala de premiere a activităților didactice propuse în competiția de schimb de bune practici. Au fost premiate cele mai bune nouă exemple de bune practici la clasă. Câștigătorii competiției sunt: Sorina Ramona Stoicănescu, de la Școala Gimnaziala nr 24 din Timișoara – Premiul I, Daniel-Alex Milencovici, de la Școala Gimnazială nr 2 din Timișoara – Premiul II, Florica Prisacariu,  de la Liceul Teoretic Peciu Nou – Premiul III, iar menţiuni: Corina Balintoni, de la Școala Gimnazială „Eftimie Murgu” din Lugoj, Mihaela Costache, de la Școala Gimnazială Câmpuri, Adriana Iuliana Bălaj, de la Școala Gimnaziala nr.1 din Timișoara, Lucia Iulia Chirculescu, de la Școala Gimnazială nr. 16 „Take Ionescu” din Timișoara, Adina-Ilioara Cherecheș, Liceul Teoretic „William Shakespeare” din Timișoara, iar Bianca Suiugan, student anul III, specializarea PIPP a primit Premiul Special Debutanți.

Conferinţa a fost finanțată de Consiliul Județean Timiș prin Programul Tim Cultura 2021.

 

Print Friendly, PDF & Email