Eduard Wagner, secretar general al Partidului M10:„Politicianul nu este cu nimic mai presus, în fața legii, față de ceilalți cetățeni”

Eduard Wagner (2) Foto Arhiva personalaNoua ofertă politică de dreapta s-a revigorat din toamna anului 2014 cu noi partide, astfel încât electorii români să se poată regăsi în valorile și acțiunile acestei noi generații de politicieni. L-am invitat la un dialog pe reprezentantul unuia dintre aceste noi partide, Eduard Wagner, secretar general al Partidului M10.

 

„Partidele mare încearcă cu disperare să-și păstreze monopolul politic”

Toate partidele fac atâtea promisiuni, încât românii trăiesc din ce în ce mai acut sentimentul cetățeanului turmentat. Partidul M10, al cărui secretar general sunteți, are ca lider personalitatea doamnei Monica Macovei – cunoscută de toți românii ca întruchipând spiritul unei justiții sănătoase în România, ceea ce-i determină pe alegători să fie foarte atenți la orice declarație a domniei sale. Am dori să ne spuneți, în linii generale, care sunt obiectivele acestui partid, ce-și propune pentru români și ce a realizat în acest sens până acum.

Partidul M10 propune o schimbare de paradigmă: o politică pentru cetățean, facută de oameni responsabili, o politică adresată în primul rând fiecăruia dintre noi și, în niciun caz, construită după interese personale sau de grup. Adică, M10 face o reformă a clasei politice actuale, reformă care este caracterizată printr-un respect profund faţă de cetăţean.

În ultimii 25 de ani, am avut toți ocazia să vedem cum partidele parlamentare, indiferent de modul în care și-au construit majoritățile, au excelat în a face promisiuni deșarte, dar au reușit să atingă „perfecțiunea” prin nerespectarea niciuneia dintre ele. Populismul și demagogia sunt o muniție infinită, și actorii politici nu au nicio rușine să o folosească în permanență.

Partidul M10 a susținut public, alături de alte voci, liberalizarea pieței politice – reducerea numărului de membri necesar înființării unui partid politic. Sub presiunea publică, acest lucru s-a și întâmplat. Din păcate, acest demers nu a ajuns până la capăt, și partidele mari, care încearcă cu disperare să-și păstreze monopolul politic, au menținut pragul de 5% la alegerile parlamentare. Deși acum poate oricine să facă un partid local cu doar trei membri, menținerea pragului de 5%, la nivel național, este o discriminare majoră și, în esență, menține monopolul actual.

De asemenea, partidul M10 a susținut constant și apăsat introducerea votului electronic și a celui prin corespondență pentru toți cetățenii români, indiferent dacă se află în Diaspora sau în țară. Din păcate, establishment-ul politic nu dorește așa ceva. M10 va fi, cu siguranță, primul partid politic care va pune în practică lucrurile pe care le cere: la prima Adunare Generală, eveniment care va avea loc în curând, toți membrii partidului vor avea posibilitatea de a vota electronic. În felul acesta, dorim să dăm un semnal puternic și foarte clar: se poate! Dacă un partid relativ mic și nou, fără resurse financiare asigurate de diverși baroni, poate implementa cu succes un asemenea sistem, înseamnă că se poate, dar partidele Sistemului politic actual nu vor.

 

În contextul dreptei românești, cum se vede partidul M10?

Atât eu, cât și colegii mei vedem partidul M10 ca pe o alternativă reală și credibilă la oferta politică actuală. Suntem un partid de centru-dreapta. Vin alături de noi oameni care nu au mai făcut politică, oameni care au demonstrat în activitatea lor profesională că sunt competenţi. Oamenii din M10 propun cu totul altceva decât au arătat că pot partidele politice actuale. Suntem determinaţi să arătăm că politica poate să fie făcută de oameni curaţi şi că poate să funcţioneze în beneficiul cetăţeanului, comunităţii, fără compromisuri. Prea mulţi ani politica a fost făcută pentru grupuri de interese.

Vom continua ce am început, sunt lucruri în care credem şi pentru care ne batem – precum lupta anticorupţie, reforma administraţiei publice, o educaţie fără impostură, votul la distanţă pentru toţi românii etc.

Probabil că cel mai dezamăgit electorat din Romania este cel de dreapta. Nenumăratele greșeli făcute prin actul guvernării și apelul – incredibil de des – făcut la populism au decredibilizat major, în opinia noastră, partidele care spun că sunt de dreapta. Cred că nu fac nicio greșeala cand spun că aproape toate măsurile economice majore de dreapta – probabil, cu excepția cotei unice – au fost luate, de-a lungul vremii, de stânga. Dreapta a luat măsuri, la rândul ei, doar în momentele în care a fost pusă cu spatele la zid și nu a mai găsit nicio variantă de eschivare – sau doar le-a exprimat, în diverse campanii electorale, știind prea bine că nu erau șanse de ajungere la guvernare și, în consecință, de punere în aplicare.

Ei bine, partidul M10 nu-și propune așa ceva, nu vrea să găsească soluții de eschivare ci, în primul rând, vrea să fie acel partid de centru-dreapta care chiar ascultă cetățeanul și care vrea să-l reprezinte cu onoare și demnitate. Și mai ales fără compromisuri – acele compromisuri pe care, prea des, le vedem făcute de toți politicienii.

„Până ce flagelul corupției nu va fi serios curățat, România nu va merge decât șchiopătând mai departe”

Mentalitatea colectivă leagă în România imaginea unui partid de reprezentantul ei cu notorietate. Liderul partidului M10 are o imagine rece (să zicem) în rândul unei anumite categorii de electori – doamna Monica Macovei, intransigentă cu litera legii. Care este în opinia dumneavoastră dinamica acestei imagini de mână de fier?

Lucrurile sunt, cred eu, destul de simple și pleacă din momentul în care doamna Macovei a fost numită ministru al Justitiei, poziție din care s-a luptat din greu cu mentalitățile politicienilor obișnuiți să controleze sau, de-a dreptul, să dicteze actului de justiție. După cum știm, a pus bazele DNA-ului – așa cum îl vedem funcționând în ziua de azi – și chiar și după ce a părăsit guvernarea, a continuat să susțină – aprig, aș spune eu – supremația legii în fața politicului și a politicienilor. A fost, este și va fi întotdeauna foarte greu pentru un actor politic dâmbovițean să accepte că puterea lui nu este nelimitată, că drepturile sale nu se întind peste limitele legii și că este, în final, la fel de responsabil ca orice alt cetățean.

Așa stând lucrurile, sunt relativ ușor de înțeles atacurile la care a fost supusă de-a lungul vremii. În fond, nu cred că putem vorbi despre o mână de fier, ci despre un simplu recurs la normalitate: politicianul NU este cu nimic mai presus, în fața legii, față de ceilalți cetățeni. Domnia legii și aplicarea ei în mod egal tuturor desparte societatea democratică de domnia bunului plac, specifică dictaturilor sau pseudo-democrațiilor din lumea a treia.

Din păcate, prea mulți politicieni, aflați acum în închisoare sau trimiși în judecată, au simulat doar lupta împotriva corupției – cu o mână se băteau cu cărămida anticorupției în piept, iar cu cealaltă furau. Oamenii au început să creadă că nu mai avem ieșire din acest cerc vicios. Dar, iată, există speranță. Când indignarea a scos zeci de mii de bucureșteni din casă după tragedia de la Colectiv, cel mai cumplit și adevărat lucru care s-a strigat în stradă, de la „jos comunismul” din 1989, a fost „asasinii”. Ți se făcea pielea de găină când o coloană compactă, de la Universitate la Piața Victoriei, striga, de fapt, clasei politice că, da!, corupția ucide și că lucrurile nu mai pot continua așa. De la micul funcționar care închide un ochi contra unei atenții, la marii mahări care se lăfăie cu milioanele furate din taxele noastre, corupții au pe conștiință vieți, destine frânte, neîmpliniri, tragedii, șosele inexistente sau nesigure, spitale mizerabile și fără medicamente cu doctori prost plătiți, școli care riscă literalmente să pice în capul elevilor. Nu vreau să par apocaliptic, dar până ce acest flagel al corupției nu va fi serios curățat, România nu va merge decât șchiopătând mai departe. Și, într-adevăr, pentru asta e nevoie de o mână de fier, care să pună legea în aplicare, fără excepții sau compromisuri. Dar aceea este Justiția, și nu clasa politică.

„M10 susţine şi candidaţii neafiliaţi politic”

Se apropie alegerile locale și, evident, partidul M10 va propune candidați. Ce fel de candidați intenționați să propuneți, pe ce criterii stabiliți eligibilitatea lor?

În acest an, avem în față două examene de maturitate: alegerile locale și cele parlamentare, în care partidul M10 se va impune ca prezență serioasă pe piața politică, partid care a înțeles foarte bine modul în care s-a făcut politică până acum și că acest mod nu este deloc unul dezirabil.

Vom propune oameni integri, oameni reprezentativi pentru comunitatea lor, oameni asupra cărora nu poate plana nicio umbră de îndoială privind verticalitatea lor morală. Suntem, probabil, singurul partid din România care prevede, statutar, ca orice candidatură, atât în interiorul cât și în exteriorul partidului, trebuie filtrată de o comisie de integritate. Avem aceste comisii atât la nivel județean, cât și la nivel național și ele sunt formate din oameni integri, oameni care nu urmăresc o carieră politică – de altfel, prin Statut este interzis în mod expres membrilor din comisiile de integritate să ocupe orice altă funcție în partid – și o decizie nefavorabilă potențialului candidat este, după parcurgerea tuturor procedurilor, definitivă. Adică, nu poate exista nicio presiune sau imixtiune politică, nu poate exista nicio decizie de „oportunitate politică” în cazul unui aviz negativ, decizia politică nu va prima în fața deciziilor comisiilor de integritate.
În14 februarie, de exemplu, a avut loc lansarea candidatului susţinut de M10 la Primăria Generală, în persoana domnului Ciprian Ciucu, candidat independent.

M10 a susţinut şi va susţine şi în continuare orice candidat, independent sau din M10, care a dovedit că este un om integru şi care are idei limpezi despre schimbările necesare comunităţii din care face parte. Nu cred că cea mai importantă este calitatea de “membru de partid”, ci calitatea umană a candidatului. Vrea să candideze, dar nu vrea sa fie afiliat politic? Nicio problemă. M10 îl va susţine pentru că, repet, cel mai important este câştigul alegătorilor – prin votarea unui om corect – şi nu “carnetul de partid”.
În ceea ce privește alţi candidați, numele lor vor fi făcute publice la momentul oportun și, odată cu asta, veți cunoaște și ideile, și programele lor.

 

În mentalul colectiv, noii oameni politici din partidele nou înființate ar fi trebuit să se fi remarcat prin ceva fapte mărețe în slujba țării. Sigur că percepția aceasta este fondată pe o inerție fără substanță. Ce mesaj aveți pentru acest gen de electori?

Cred că este o mentalitate greșită și se pleacă de la o premisă falsă: nu poți să devii om politic dacă nu ai făcut deja ceva „măreț” în slujba țării. Pe de altă parte, politicienii sunt cei mai avantajați în această „competiție” în fața oamenilor obișnuiți. De ce trebuie să plecăm de la premisa că un om obișnuit, un om care nu a mai avut legături cu politica, ar fi incapabil să servească interesul public? De ce credem că numai politicienii ”de meserie” ar putea face asta?

Cred că anul 2016 este momentul cel mai potrivit – până acum – în care alegătorii au posibilitatea de a nu mai cauționa experiența politică a unora sau altora. Au acum ocazia să aleagă altceva, să aleagă pe cineva care nu vine în politică doar pentru a se căpătui – cred că este de notorietate faptul că politica a devenit cea mai rapidă cale de parvenire –, ci pentru a veghea la interesul cetățeanului. Sunt conștient de faptul că multă lume a spus până acum aceste lucruri, exact ca și în cazul luptei anticorupție, dar sunt convins că acum, noi, M10, putem și dovedi că o astfel de realitate pentru români se poate realiza.

Partidul M10 va propune la alegeri oameni competenţi, cu un parcurs profesional care demonstrează că sunt capabili să facă ceva pentru comunitate, pentru cetăţean. Politicienii pe care deja îi cunoaştem, care au notorietate, au avut, cred eu, suficient timp să facă ceva pentru ţară şi nu au făcut. Au demonstrat că nici nu vor, și nici nu pot, n-au energia necesară pentru a se dedica binelui semenilor. E vremea ca următoarea generaţie de politicieni să fie formată din cetăţeni, din oameni obişnuiţi care ştiu mai bine decât actualii politicieni care sunt problemele din comunităţile lor.

„Din noiembrie 2014 încoace, oamenii «de rând» au aflat că votul lor poate schimba sisteme și candidați, și partide care păreau de neoprit”

Eduard Wagner Foto Arhiva personalaConsideraţi că rețelele sociale au impactul scontat de partid pentru a-și face cunoscute acțiunile și mesajul?

Rețelele sociale sunt, și cred că acest rol se va accentua pe viitor, un mijloc de informare folosit din ce în ce mai mult de alegători. Mediile clasice, așa cum le cunoaștem acum – ziare, posturi de televiziune – cred că vor deveni din ce în ce mai puțin surse de informare, surse pe care oamenii să le caute pentru a-și găsi informațiile pe care le doresc.

În același timp, cred că a devenit din ce în ce mai vizibil – și în unele cazuri chiar enervant de vizibil – că unele ziare și televiziuni sunt arondate, pe față sau mai puțin pe față, unor actori politici sau unor partide politice. În consecință, informațiile care vin din acele surse sunt, în mod evident, părtinitoare și, în unele cazuri, chiar complet false.
Mediul online, Facebook-ul – de exemplu – este un mijloc de comunicare din ce în ce mai des folosit de actorii politici și, da, și partidul M10 va folosi această platformă.

În același timp, contactul nemijlocit cu cetățeanul, cu alegătorul, este lucrul cu care toți protagoniștii scenei politice sunt datori, pentru a afla de la sursă ce gândeşte, ce dorește si ce năzuințe are cetățeanul.

Întâlnim des în mass-media sintagma ”omul de rând”, folosită cumva peiorativ, adică ăia mici și fără de putere. Total greșit. Omul de rând este cel care muncește, care plătește taxe și care trebuie pus în centrul preocupărilor clasei politice, pentru că el duce greul și opintește să ducă România înainte. La fel de fals este că nu are putere. Ba da, are! Votul este cea mai mare putere. Și, din noiembrie 2014 încoace, cred că oamenii „de rând” au aflat că votul lor poate schimba sisteme și candidați, și partide care păreau de neoprit. Trebuie doar să conștientizeze și să vrea. Iar noi, ca partid, nu vom obosi să le spunem că schimbarea nu vine în principal de la noi, ci de la ei, alegătorii.

Ne propunem să fim din ce în ce mai prezenţi în mediul online, dar nu neglijăm nici interacţiunea clasică cu oamenii.

Reţelele sociale permit în primul rând interacţiunea între şi cu utilizatorii. În M10 punem accentul pe dialogul cu cetăţenii, credem că e absolut esenţial să îi asculţi, să ai un dialog continuu cu ei. În fond, oamenii ştiu cel mai bine de ce au nevoie în comunităţile lor. Ne-am săturat de partide şi politicieni care vin să ne spună ce e mai bine pentru noi şi asta fiind, de fapt, mai bine pentru ei. Vrem ca cetăţeanul să fie un partener pentru noi. Tot timpul. Nu doar aşa, cum declară unii cu harnică demagogie, numai de dragul campaniei electorale.

Print Friendly, PDF & Email