Editura Universităţii de Vest din Timişoara va fi prezentă la Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad, în perioada 23-27 octombrie, cu un stand organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul căruia au loc lecturi publice, întâlniri cu scriitorii români, prezentări de carte şi dezbateri.
Ministerul Culturii anuţă că, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara, şi-a propus să contribuie la explorarea temei impactului avut de evenimentele din anul 1989 asupra traiectoriei literare a celor două ţări. Invitat special la această dezbatere (pe lângă autorii români) va fi traducătorul polonez Kazimierz Jurczak.
Invitaţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la ediţia din acest an a Târgului de Carte de la Belgrad sunt scriitorii Radu Pavel Gheo şi Daniel Bănulescu, însoţiţi de prof. univ. Adriana Babeţi. În parteneriat cu Universitatea de Vest, din Timişoara, se va organiza un eveniment de celebrare a activităţii profesorului şi slavistului Mihai Radan, căruia îi va fi lansat un volum omagial. Acestora li se adaugă două evenimente produse la iniţiativa editorilor locali şi ocazionate de traducerea în limba sârbă a doi autori români, Ioana Pârvulescu şi Mircea Cărtărescu, ce vor introduce publicul belgrădean în cele mai noi tălmăciri ale volumelor Viitorul începe luni şi Frumoasele străine, informează reprezentanţii Ministerului Culturii.
O parte dintre evenimente vor fi moderate de editoarea Marilena Brânda, directorul Editurii Universităţii de Vest, şi transpuse pentru public în limba sârbă de traducătorul Đura Miočinović, care va modera, la rândul lui, mai multe ateliere şi prezentări de carte.
Toate manifestările, întâlnirile şi dezbaterile din acest an stau sub semnul participării României, ca ţară invitată de onoare, la ediţia din 2020 a Târgului Internaţional de Carte de la Belgrad.
Târgul Internaţional de Carte de la Belgrad găzduieşte anual peste 100.000 de vizitatori şi aproape 70 de expozanţi străini. Anul acesta, invitat de onoare al târgului este Republica Arabă Egipt.
În fiecare an, în cadrul manifestării se acordă numeroase premii literare, cele mai notabile fiind: Premiul Dositej Obradović, Premiul pentru Editorul Anului, Cea Mai Frumoasă Carte a Anului, Cel mai Bun Proiect Editorial, Cea mai Frumoasă Carte pentru Copii şi popularul Premiu pentru un editor din Diaspora care publică în limba sârbă.
Ultimele comentarii