Ecografii de sân pentru pacientele internate la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeș” Timișoara reia investigare gratuită pentru cancer de sân a pacientelor internate. Evaluarea imagistică se face la patul pacientelor, în cadrul unui proiect unic în România.

 

Din această săptămână, Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara reia campania desfășurată anul trecut, pe o perioadă de trei luni, prin care pacientelor internate în această unitate sanitară le-au fost efectuate gratuit ecografii de sân. Mai mulți medici radiologi vor merge în saloanele unde sunt internate femei și vor face investigația imagistică la patul pacientelor.

Investigația este de doar câteva minute, nu e dureroasă, iar imaginea obținută cu ajutorul ecografului, care este unul de ultimă generație, are un grad de acuratețe ridicat. Cu ajutorul acestei evaluări imagistice pot fi depistați eventualii noduli mamari sau identificate alte modificări ale structurii țesutului glandular. Dacă există suspiciuni, putem indica efectuarea unei mamografii sau a unui IRM de sân, asta din punct de vedere imagistic, sau a unei biopsii mamare pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceste investigații avem colegi care vor merge în saloane, la paciente, si vor realiza acolo ecografiile de sân”, spune conf. dr. Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. „Victor Babeș” Timișoara.

România nu are în prezent un program național de screening pentru cancerul de sân. Există în derulare mai multe programe regionale sau locale, dar pe termen limitat. Spitalul „Victor Babeș” este implicat într-o asemenea campanie de depistare precoce a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și cu Institutul Oncologic Cluj Napoca, iar beneficiarii acestui program sunt femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani, fără istoric de boli neoplazice mamare, care pot beneficia de o mamografie gratuită.

În urmă cu trei ani, în cadrul acestui spital a fost demarat un proces de dezvoltare și modernizare a Laboratorului de Radiologie și Imagistică. Au fost achiziționate întâi un aparat cu rezonanță magnetică ce poate fi folosit, pe lângă multe alte investigații, și pentru IRM de sân, apoi un mamograf cu tomosinteză care oferă imagini cu o claritate ridicată, pentru depistarea nodulilor mamari. „Toate aceste aparate contribuie la depistarea precoce a cancerului de sân, o boală ce poate fi tratată cu șanse foarte mari de vindecare, dacă este depistată într-un stadiu incipient. Mai mult, în unele cazuri, diseminarea cancerului mamar poate duce la apariția și dezvoltarea unor metastaze si la plămân, care fac ca rata de supraviețuire în aceste situații să fie una foarte redusă. Și, este dureros, ca medic si ca femeie, să știi că poți să preîntâmpini agravarea unei afecțiuni oncologice sau să o depistezi într-un stadiu incipient când poate fi vindecată, și să nu poți interveni pentru că nu ai aparatura necesară. Din aceste considerente, am și încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru a putea oferi gratuitate femeilor care vor să beneficieze de o mamografie, iar în cazul celor internate în spital le oferim posibilitatea unei investigații gratuite de ecografie de sân”, mai spune dr. Diana Manolescu.

Print Friendly, PDF & Email