Echipa filmului „De ce eu?”, inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, ajunge la Timişoara

De ce euEchipa lungmetrajului „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, va ajunge, la începutul lunii martie, la Timişoara, în cadrul unui turneu de promovare a peliculei în ţară.

 

Premiera de gală a filmului va avea loc în 23 februarie, de la 19.30, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, unde câteva sute de invitaţi vor vedea în avanpremieră drama inspirată de controversatul caz Cristian Panait, dar şi pe 26 februarie, la CinemaPRO, din Capitală. La eveniment sunt aşteptate personalităţi din politică, justiţie, media, cultură şi societatea civilă, anunţă Mediafax. La serile de gală vor fi prezenţi, alături de regizorul acestui film, Tudor Giurgiu, actorii Emilan Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Virgil Ogăşanu, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea şi membri ai echipei.

De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin 2015 şi va rula din 27 februarie, în prima săptămână, în peste 60 de săli de cinema. Proiecţii de gală, în prezenţa echipei, vor fi organizate şi la Oradea (24 februarie, Filarmonica de Stat şi Cinema Palace), Cluj-Napoca (25 februarie, Cinema Florin Piersic), Târgu Mureş (27 februarie, Palatul Culturii), Sibiu (28 februarie, Cinema Arta), Iaşi (1 martie, Casa de Cultură a Studenţilor), Braşov (2 martie, Sala Patria), Timişoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie, Casa de Cultură a Tineretului), Constanţa (6 martie, Cityplex) şi Alba Iulia.

La începutul lunii noiembrie 2014, la Timişoara, în prezenţa unei Săli Capitol arhipline, a avut loc proiecţia versiunii aflate pe atunci încă în lucru, a filmului. 

Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, unde a rulat cu casa închisă. Scenariul scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, şi a presiunilor exercitate asupra sa. „Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică”, declară regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian (rol interpretat de Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti”, din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras şi Virgil Ogăşanu.

De ce eu? este cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după Legături bolnăvicioase şi Despre oameni şi melci.

Lungmetrajul De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Coproducători sunt Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers şi Cor Leonis Films. În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Print Friendly, PDF & Email