Proiecte de hotărâre aprobate pe repede înainte, exact în forma în care au fost propuse de către conducerea Consiliului Judeţean Timiş. În vreme ce, în cazul proiectelor la care au fost depuse amendamente, acestea au fost dezbătute în pripă, fiind combătute din start ca fiind nefondate. Aşa s-a derulat prima şedinţă ordinară de plen din acest an a administraţiei judeţene.
“Nu votul meu e important, în condiţiile în care, oricum, aveţi majoritate la vot”
Din peste 20 de proiecte de hotărâre supuse, în plenul din 21 ianuarie, votului consilierilor judeţeni, 15 au trecut fără niciun amendament, în vreme ce, în cazul altor cinci, amendamentele au fost respinse cu rapiditate, răspunzând îndemnurilor impetuoase ale preşedintelui de şedinţă, liderul Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.
Nici disfuncţionalitatea semnalată în funcţionarea sistemului electronic de vot de către consilierul P.D.L. Marin Popescu nu a tulburat prea mult cursul lin al şedinţei de plen ori soarta proiectelor care se cereau votate. Preşedintele C.J. Timiş a trecut expeditiv peste problema semnalată, invocând faptul că, pe durata vacanţei de iarnă, unii consilieri judeţeni şi-au pierdut pesemne deprinderea de a vota şi nu apasă în ordinea cuvenită pe butoanele care înregistrează opţiunile de vot. Context în care Marin Popescu a asumat, aparent resemnat, situaţia, declarând: “Sigur, nu votul meu e important, în condiţiile în care, oricum, aveţi majoritate la vot”.
O interpelare la adresa bugetului judeţului Timiş pe 2014
Tot de o abordare extrem de expeditivă a avut parte şi obiecţia formulată de un alt consilier P.D.L., Marius Martinescu. Acesta a interpelat în scris autorităţile judeţene în privinţa proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al judeţului şi a bugetelor unor instituţii şi servicii publice, pe anul 2014. Marius Martinescu i-a solicitat directorului executiv Marcel Marcu mai multe documente, în scopul analizării lor, înainte de derularea efectivă a procedurii de vot referitoare la bugetul pe 2014. Printre documentele solicitate de Marius Martinescu se numără cele privind execuţia bugetului judeţului la încheierea exerciţiului financiar 2013, care a fost în valoare de 9.171.000 de lei.
De asemenea, în scopul analizei şi aprobării unui alt proiect de hotărâre, cel privind acoperirea definitivă din excedentul bugetului local a deficitului secţiunii de dezvoltare a bugetului judeţului din anul 2013, Marius Martinescu a solicitat să îi fie prezentată şi execuţia bugetului pentru exerciţiul bugetar 2013, cu prezentarea analitică a deficitului la secţiunea de dezvoltare, în cuantum de 45.374.031,49 de lei.
Pus în faţa acestor solicitări, preşedintele C.J. Timiş a catalogat drept “adresă” şi nu “contestaţie” documentul prin care Marius Martinescu solicita aceste precizări şi documente suplimentare. Totuşi, Titu Bojin afirmă că angajaţii C.J. Timiş au dat curs acestor solicitări, furnizându-i consilierului democrat-liberal toate documentele, în termenul solicitat, urmând ca acesta să aibă la dispoziţie zece zile pentru a le analiza. Titu Bojin a reclamat însă vicii de procedură prin care şi-a argumentat punctul de vedere potrivit căruia solicitarea lui Marius Martinescu nu poate reprezenta o contestaţie a proiectului de buget. “Nu se pune problema amânării votului în ce priveşte bugetul”, a opinat şi consilierul P.N.L. Liviu Borha, după ce preşedintele C.J. Timiş a declarat că nu consideră solicitările lui Marius Martinescu drept un amendament la proiectul de buget şi că, dacă acesta îşi cataloghează adresa drept contestaţie, atunci “oricum, contestaţia nu e făcută în termen legal, pentru că termenul limită până la care se puteau depune contestaţii la proiectul de buget era 18 ianuarie”, în vreme ce Marius Martinescu şi-a datat documentul 20 ianuarie.
Ulterior, într-un demers menit să simuleze exercitarea unui mecanism democratic, după ce aprecierile cu privire la caracterul solicitării consilierului Marius Martinescu fuseseră făcute deja, cu votul majorităţii consilierilor judeţeni şi luând notă de abţinerea grupului de consilieri P.D.L., a fost respinsă oficial adresa formulată de Marius Martinescu ca nereprezentând un impediment în calea aprobării proiectului hotărârii de buget pe anul 2014.
Astfel, toate cele trei proiecte de pe ordinea de zi referitoare la buget (modalităţile propuse pentru utilizarea excedentului bugetului judeţului pe anul 2013, rectificarea bugetului judeţului pe anul 2013 şi acoperirea definitivă, din excedentul bugetului local, a deficitului secţiunii de dezvoltare a bugetului judeţului din 2013) au trecut, “fără niciun amendament”, potrivit aprecierii preşedintelui C.J. Timiş.
“Excese de personalitate” ale preşedintelui C.J. Timiş
Întrebat la finalul plenului reunit al C.J. Timiş despre o posibilă finalitate a demersului său, Marius Martinescu şi-a repetat poziţia formulată la mijlocul lunii decembrie 2013 referitoare la practicile de lucru ale preşedintelui administraţiei judeţene, pe care le-a catalogat drept abuzive: “Există o lege a contenciosului care poate limita aceste, hai să le zicem, excese de personalitate, ale preşedintelui Titu Bojin”.
Referitor la propunerea din decembrie 2013 a consilierilor P.D.L., legată de modificarea regulamentului, cu aplicare inclusiv în cazul şedinţelor plenului, Marius Martinescu spune că schimbarea regulamentului de funcţionare este o chestiune strict procedurală, care ţine de consilierii judeţeni şi care este decisă de către comisia responsabilă cu întocmirea regulamentului şi a apreciat că nu există niciun cadru legal care să-i permită preşedintelui C.J. Timiş vreo ingerinţă în această procedură de organizare internă a activităţii consilierilor judeţeni. În plus, mai spune acesta, orice tentativă a lui Titu Bojin de a influenţa activitatea Comisiei de Regulament denotă lipsă de respect faţă de lege şi o manieră intruzivă de lucru.
Cât despre discuţiile legate de eventualitatea contractării creditului de 200 de milioane de lei solicitat de către C.J. Timiş, a cărui necesitate preşedintele Titu Bojin a argumentat-o prin aceea că “altfel, proiecte pe care le-am putea finaliza în doi ani, le vom finaliza în zece ani”, Marius Martinescu a precizat că este nevoie de transparenţă în ce priveşte documentaţia referitoare la obţinerea acestui credit şi de furnizarea unor informaţii corecte referitoare la nivelul dobânzii aferente creditului şi la destinaţia banilor din aşa-numitul comision de facilitate pe care banca îl poate oferi contractantului creditului, în speţă administraţiei judeţene.
Asociaţia de Canotaj Timiş, un măr al discordiei
Dacă 15 din cele 21 de proiecte supuse la vot au trecut fără probleme şi fără să genereze discuţii, printre puţinele proiecte care au stârnit polemici pe fond s-a numărat şi proiectul, introdus suplimentar pe ordinea de zi, referitor la propunerea de achitare de către C.J. Timiş a cotizaţiei pe anul 2014 a structurilor sportive la care este asociat.
Concret, a fost propusă achitarea de către C.J. Timiş a sumei de 4,57 milioane de lei, reprezentând valoarea totală a cotizaţiilor, după cum urmează: două milioane de lei în contul ACS Poli, 500.000 de lei în contul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, pentru realizarea serviciilor de administrare şi asigurare a utilităţilor la Stadionul “Dan Păltinişanu” şi la terenurile anexă destinate antrenamentelor, un milion de lei în contul Baschet Club Timişoara, 900.000 de lei în contul Clubului Sportiv Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timişoara, 600.000 de lei în contul Asociaţiei Sportive Clubul de Handbal Politehnica Timişoara şi, respectiv, 70.000 lei în contul Asociaţiei Judeţene de Canotaj Timiş.
Proiectul de hotărâre a fost plasat pe o poziţie privilegiată în cadrul discuţiilor, fiind dezbătut primul.
Plasarea pe listă a Asociaţiei Judeţene de Canotaj, alături de asociaţiile judeţene de handbal, rugby, baschet ş.a. a stârnit însă nemulţumirea unora dintre consilierii judeţeni, care au contestat caracterul asociativ al structurii. Consilierul P.N.L. Gheorghe Bologa spune că orice asociaţie de la nivel judeţean care aspiră la finanţarea de la buget a activităţilor sportive pe care le desfăşoară trebuie să îndeplinească anumite condiţii, fiind obligatoriu, printre altele, să aibă un statut şi să fie recunoscută ca atare la Tribunal. Ca urmare a acestei obiecţii, preşedintele C.J. Timiş a solicitat retragerea de pe lista asociaţiilor sportive cărora le va fi acordată finanţare a Asociaţiei de Canotaj. şi aceasta în ciuda opiniei exprimate de consilierul Traian Stancu. Acesta a precizat că, printre planurile de dezvoltare a zonei de vest a judeţului, se numără şi proiectul referitor la crearea unei zone de agrement pe Lacul Surduc, context în care se poartă deja discuţii cu Asociaţia Naţională de Canotaj pentru realizarea unei piste de canotaj. “Suma propusă să fie acordată Asociaţiei Judeţene de Canotaj va fi repusă în discuţie la viitoarea şedinţă de plen, când se va aproba şi agenda cultural-sportivă a judeţului”, a intervenit însă împăciuitor preşedintele Titu Bojin. Care a subliniat în câteva rânduri că, fiind vorba despre un buget de austeritate, autorităţile judeţene au fost constrânse să opereze cu bugete mai reduse decât anul trecut în domenii cum sunt cultura şi sportul, pentru a putea acorda sume mai mari pentru sănătate şi protecţie socială, dar şi pentru finanţarea cultelor religioase şi pentru cheltuielile de personal.
Ultimele comentarii