După votul viceprimarului Timişoarei, tensiunile între PNL şi USR-PLUS se menţin

Vot Consiliu Local Timişoara pentru alegerea viceprimarului Ruben Laţcău, propus de USR-PLUS. Foto: Constantin Duma

„Alianţa USR-PLUS nu a făcut înțelegeri pe sub masă nici cu PSD, nici cu Pro România”, susţine preşedintele USR Timiş, după votul de ieri, din Consiliul Local Timişoara, unde a fost votat doar viceprimarul propus de USR-PLUS, nu şi cel propus de PNL. Liberalul Alin Nica afirmă, însă, că „USR nu a dorit să facă alianțe cu PNL acolo unde are primari” şi dă exemple unde USR Timiş a făcut alianțe cu PSD sau Pro România.

 

La alegerile locale din acest an, USR-PLUS și PNL au câștigat, atât în Timișoaran (la Timişoara, alegerile au fost câştigate de reprezentantul USR-PLUS, Dominic Fritz, cu peste 53 la sută, iar candidatul liberal Nicolae Robu, apropae 30 la sută – n.r.), cât și în județul Timiș (în Timiş, alegerile au fost câştigate de PNL cu peste 35 la sută, USR-PLUS având peste 21 la sută – n.r.),, o majoritate covârșitoare. Dar, cu toate astea, nici USR-PLUS, nici PNL nu au obținut majorități în Consiliul Local și Consiliul Județean. E foarte clar deci că am fost mandatați ca în următorii patru ani să conducem Timișoara și Timișul împreună cu colegii noștri din PNL. Acesta este motivul pentru care încă din prima săptămâna de după alegerile locale ne-am format o echipă de negocieri și am inițiat discuții cu conducerea PNL Timiș”, declară Cristian Moş.

Acesta susţine că, în toată această perioadă s-a abținut să comenteze motivele refuzului liberalilor de a avea un pact clar până astăzi. „Am auzit că suntem acuzați de «lipsă de răbdare». Da, adevărul este că ne dorim să ne apucăm de treabă cât mai curând și suntem nerăbdători să facem ceea ce timișenii ne-au mandatat să facem, dacă asta este un lucru bun sau rău vă las pe dumneavoastră să decideți. Cred că este momentul să trecem la etapa următoare și să lăsăm în urmă absolut orice divergență, este momentul să respectăm votul timișenilor și să nu mai lungim această situație de incertitudine care planează asupra aparatului executiv din CJT”, declară Cristian Moş.

Acesta îi solicită public președintelui Consiliului Judeţean Timiş şi, totodată, preşedinte interimar al PNL Timiş, Alin Nica, să convoace săptămâna aceasta o ședință de Consiliu Județean și să supună la vot alegerea vicepreședinților CJT: „Timișenii au nevoie de o conducere județeană cât mai puternică și muncitoare, iar USR-PLUS și PNL pot asigura asta.”

În privinţa propunerii PNL Timiş pentru cealaltă funcţie de viceprimar al Tmişoarei, Cosmin Tabără, Cristian Moş spune că speră că, în scurt timp, Dominic Fritz să-l poată numi.

Ieri, Consiliul Local Timişoara l-a votat viceprimar, cu 23 de voturi pentru și două abțineri, pe consilierul USR-PLUS Ruben Lațcău. Propunerea PNL pentru funcţia de viceprimar al Timişoarei, Cosmin Tabără, a fost respinsă, fiind votată doar de consilierii liberali.

Primarul Dominic Fritz declară că al doilea post de viceprimar va rămâne liber până când va putea fi semnat un parteneriat cu PNL: „Aștept să-l votăm și pe al doilea viceprimar (în sfârșit!) atunci când Alin Nica se decide dacă vrea să facă o majoritate în Consiliul Județean cu USR PLUS sau cu Pro România.”

La sfârşitul săptămânii trecute, Alin Nica se declara surprins de faptul că Dominic Fritz a convocat ședința Consiliului Local Timișoara pentru votarea viceprimarilor, fără ca negocierile între PNL şi Alianţa US-PLUS să se fi încheiat: „Consider că această atitudine generează o situație foarte delicată. USR nu a dorit să facă alianțe cu PNL în nicio situație acolo unde au ei primari. În timpul negocierilor am discutat inclusiv despre faptul că putem ceda ambele funcții de viceprimar ai Timișoarei în favoarea lor. Au refuzat această ofertă”

Alin Nica a mai spus că i se pare ciudată abordarea USR în contextul în care PNL Timiș și USR-PLUS discută despre un parteneriat pe patru ani: „Am observat că, în foarte multe localități, preferă să facă alianțe cu PSD sau Pro România. Spre exemplu, la Cenad au deja o alianță USR-PSD, la Lenauheim sprijină un candidat de la Pro România pentru funcția de viceprimar, iar la Giroc s-au înțeles cu primarul ca PSD să voteze viceprimar din partea USR. Am observat că, în foarte multe localități, preferă să facă alianțe cu PSD sau Pro România. Spre exemplu, la Cenad au deja o alianță USR-PSD, la Lenauheim sprijină un candidat de la Pro România pentru funcția de viceprimar, iar la Giroc s-au înțeles cu primarul ca PSD să voteze viceprimar din partea USR.”

Print Friendly, PDF & Email