După Cluj, şi la Timişoara magistraţii ies la protest față de OUG privind legile justiției

Un protest al magistraţilor faţă de subordonarea politică a procurorilor – generată de modificarea Legilor justiţiei prin ordonanţele de urgenţă iniţiate de ministrul Tudorel Toader – este anunţat pentru azi şi la Timişoara.

 

Magistrații din Timişoara vor protesta azi, de la ora 16, în faţa Palatului Dicasterial, împotriva OUG pe Legile justiţiei.

În dimineaţa aceasta, magistraţii clujeni au anunţat că îşi suspendă activitatea, că declanşează procedura de revocare a membrilor CSM şi că solicită Agenției Naționale de Integritate verificarea situației de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar în timpul mandatului de ministru.

O listă cu toate măsurile luate de magistraţii clujeni, decisă în unanimitate în cadrul adunării generale a Tribunalului Cluj a fost anunţată de judecătorul Cristi Danileţ. O redăm integral mai jos:

„Vom protesta în fața Palatului de Justiție vineri, 22 februarie, ora 10, timp de 30 minute.

Vom suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână, începând cu data de luni, 25 februarie: cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale).

Se va declanșa procedura de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept «șobolani» în cadrul mitingului din iunie 2018; președintele CSM – a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior.

Susținem contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Solicităm Președintelui CSM și președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile.

Solicităm Parlamentulului să dezbată în procedură de urgență adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispozițiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Solicităm Parlamentului să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricționa dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiției și legislației penale.

Solicităm Agenției Naționale de Integritate verificarea situației de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel care a devenit notar în timpul mandatului său de ministru şi a averii pentru ministrul justiției și Avocatul Poporului.

Ne însușim declarația de principii comunicată de Forumul Judecătorilor din România către adunările generale ale instanțelor și parchetelor și mandatăm această organizație să ne reprezinte în discuțiile cu autoritățile.

Vom informa autoritățile europene cu atribuții în materie de justiție cu privire la situația ivită în România și le vom solicita medierea cu instituțiile politice naționale.”

 

Print Friendly, PDF & Email