Drumeţie cu căruța, în zona Margina

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș îi invită pe cei interesaţi la un mic dejun/„fluștuc” la Margina. O excursie de o jumătate de zi, într-o lume a lucrurilor simple și bune, o lume ce poate fi descoperită din căruță, dar şi la passau de pe bicicletă.

 

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș propune pentru sâmbătă, 22 aprilie, o excursie în zona Margina. O plimbare la trapul cailor, în liniștea pădurii, care le va dezvălui celor curioși istoria locului, sedimentată în exponatele Muzeului Satului din Sintești, tradițiile și gastronomia comunei, dar şi povestea bisericilor de lemn din Timiș. În plus, vor putea descoperi tradițiile olăritului de la Jupânești, Muzeul „Traian Vuia” şi frumusețile naturale dintre Valea lui Liman și Lacul Surduc.

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș împreună cu primarul comunei Margina, Ionel Costa, și cu Infocentrul Turistic local.

Delia Barbu, din partea Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, anunţă că, sâmbătă, 22 aprilie, la Infocentrul Turistic din Margina va fi servit un mic dejun tradițional (jumere, slănină, cârnați afumați, cârnați din chișcant, carne din chișcant, pâine cu unsoare şi cu boia, ou fiert, miere de prună, lapte, brânză şi cașcaval de vacă, brânză de oaie, brânză de capră, iaurt de casă, ceapă verde/roșie, ridichi, pâine de casă, mălai, plășinte cu mac/nucă, dulceață și răchie de prună). De acolo se va pleca într-o excursie de câteva ore, cu căruțele, în împrejurimi.

Prima oprire se va face la Muzeul Satului din Sintești unde ghid va fi învățătorul Emil Mert. Acesta va vorbi despre obiectele tradiționale locale expuse în muzeu (îmbrăcăminte, mobilier, instrumente muzicale. Apoi, cu un popas surpriză, grupul de excursionişti se va îndrepta spre Casa tradițională din Zorani, îngrijită și prezentată de familia Codrea.  Mai departe, traseul duce – peste deal – spre Biserica de lemn din Groși și se va încheia cu un popas la Stâna lui Ovidiu Crișan, unde va fi servit un prânz ca la stână, cu mămăliga cu tochitură la ceaun, brânză și răchie de prună.

Pe drumul de întoarcere se poate face oprire la Biserica de lemn din Margina, iar excursia se va încheia în fața Infocentrului Turistic din Margina.

Mai pot fi vizitate Muzeul „Traian Vuia”, Lacul Surduc – unde se pot face drumeții sau plimbări cu bicicleta –Vatra de olari de la Jupânești, se poate servi o masă la tradiționala Hanul „Ana Lugojana” și, binențeles, se poate vizita Lugojul, cu multitudinea sa de obiective turistice.

Traseul propus, care are o lungime de 18 kilometri (dus-întors), poate fi parcurs și pe jos sau pe bicicletă.

Cei care doresc să rămână mai multe zile în zonă se pot caza la Valea lui Liman, www.valea-lui-liman.ro , în comuna Tomești, Hanul lui Bogdan, hanulluibogdan.ro , din Făget, Pensiunea Foișorul, din Temerești nr. 80, Pensiunea Pamirco, din Mănăștiur 105 A, Cabana Artemis, din Mănăștiur, sau la Pensiunea Alpin, din Luncanii de Jos.

Cei interesaţi de această excursie pot contacta Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, la numărul de telefon 0256 406470 sau la adresa de e-mail office@turismtimis.ro.

Print Friendly, PDF & Email