„Dragonul” lui Yuri Kordonsky, la Teatrul German de Stat Timișoara

Yuri Kordonsky. Sursă foto: Festivalul Naţional de Teatru

Ultima premieră a stagiunii 2022-2023 a Teatrului German de Stat Timișoara este Dragonul, în regia lui Yuri Kordonsky, un spectacol-satiră despre dictatură și violența pe care o purtăm în noi. Acesta este cel de-al treilea spectacol regizat de Kordonsky la Teatrul German din Timişoara.

 

Spectacolul va fi jucat vineri, 28 iulie, iar a doua zi va mai avea loc o reprezentație. Ambele spectacole se joacă de la ora 19.30. Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului German sau online.

În 1943, autorul Dragonului, Evgheni Schwarz, și-a îmbrăcat criticile la adresa regimului nazist german în haina acestuia basm. Dar și conducătorii comuniști ai Uniunii Sovietice de la acea vreme s-au văzut reflectați în aceastză piesă. Astfel că, în 1944, după două repetiții generale reprezentația a fost interzisă la Moscova. Parabola a rămas înspăimântător de actuală având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Căci Schwarz nu doar că satirizează dictaturile, ci arată și că arbitrariul și violența dăinuie pentru că oamenii au internalizat mecanismele și valorile unui astfel de sistem de guvernare. Cu toții purtăm dragonul în noi.

Este povestea unui dragon care a subjugat un oraș timp de secole. Locuitorii trebuie să-l hrănească cu mii de vaci, oi și găini și să-i sacrifice o fecioară în fiecare an. Dar oamenii s-au împăcat cu acest lucru, nimeni nu se revoltă împotriva lui, dimpotrivă, ba chiar consideră că stăpânirea balaurului le oferă siguranță. Într-o zi apare un tânăr, cavalerul Lancelot, care pune la îndoială această ordine. El se îndrăgostește de frumoasa Elsa, care urmează să fie sacrificată în acel an, și vrea să lupte împotriva dragonului. Dar practic nimeni nu-l vede ca pe un posibil eliberator sau nu ar fi dispus să-l sprijine în luptă.

„Istoria omenirii ne învață că un dictator fascist nu este singura și poate nici măcar cea mai mare problemă. Greșeala se ascunde în natura umană. După ce dragonul moare, oamenii aleg într-o clipită unul nou balaur care să-i conducă. Acest ciclu este nesfârșit și, din păcate, face parte din natura noastră să renunțăm la libertate, conștiință și onoare pentru mâncare bună, un salariu decent și siguranța căminului nostru. Acolo locuiește dragonul adevărat”, spune Yuri Kordonsky despre cel mai recent spectacol al său.

Din distribuția spectacolului fac parte Isa Berger, Robert Bogdanov-Schein, Alma Diaconu, Ioana Iacob, Marc Illich, Alexandru Mihăescu şi Harald Weisz. Scenografia spectacolului este semnată de Ioana Popescu, dramaturgia – Rudolf Herbert, video – Cristian Ienciu, vorbirea scenică – Ulrike Schulze (invitată din Germania),  asistența de regie – Isolde Cobeț, machiajul – Bojița Ilici, light designul – Cosmin Anania, muzica live, original – Sorina Savii (invitată) şi Lucas Kohl (invitat), iar regia tehnică –Costinel Stănescu şi Cătălin Tănase.

]Născut în Odessa, Ucraina, Yuri Kordonsky a studiat actorie și regie la Sankt Petersburg. Înainte de a emigra în SUA, a activat la celebrul teatru Maly. În prezent, predă regie la Yale School of Drama din New Haven, SUA. Ca regizor, Kordonsky a lucrat în foarte multe țări ale lumii, iar multe dintre producțiile sale au câștigat premii importante. Dragonul este a treia sa producție la TGST. Pescărușul, de A. P. Cehov, a fost urmat în 2017 de Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, după povestiri de G. Garcia Marquez. Spectacolul a fost distins cu premiul Uniunii teatrale din România, UNITER, pentru cea mai bună regie și premiul pentru cea mai bună scenografie (Helmut Stürmer – decor;  Ioana Popescu 0 costumele și desenele în nisip live).

Scriitorul rus Evgheni Schwarz s-a născut în 1896 și a copilărit în Caucazul de Nord. A studiat dreptul la Moscova și Rostov până la Revoluția din Octombrie. După ce a participat la Primul Război Mondial, a fost membru al unei trupe de teatru de amatori și a avut slujbe ocazionale. Mai târziu, a lucrat ca dramaturg de teatru și apoi ca scriitor independent. Schwarz a fost inspirat de autori precum Hans Christian Andersen, Nikolai Gogol sau E.T.A. Hoffmann și a scris aproximativ 30 de piese, adaptări după basme. Cu toate acestea, el a folosit simboluri, motive și teme pentru a denunța condițiile politice ale timpului său. Încă din anii 1930, piesa Regele gol, în care a creat portretul unui conducător autoritar, a fost interzisă. În perioada dictaturii lui Stalin, oficialii comuniști au înăsprit cenzura, îndeosebi în anii de după război. Piesele lui Schwarz nu se mai jucau aproape deloc. A murit în 1958, în apropiere de Sankt Petersburg.

 

Print Friendly, PDF & Email