Dr. Virgil Musta: „Nu există metode miraculoase împotriva contaminării, să se respecte regulile”

Foto: Agerpres

Respectarea regulilor de prevenire a infecțiilor este singura modalitate de menținere a pandemiei sub control, afirmă doctorul Virgil Musta, în ziua în care numărul de infecții noi în România a atins un record, trecând de 2.000.

 

Focare nu sunt foarte multe, în schimb numărul de cazuri e mare, ceea ce înseamnă că se contaminează în comunitate. Nu e nimic altceva de făcut decât să se respecte regulile. Să nu se frecventeze locurile aglomerate, să porți permanent mască acolo unde este risc de contaminare – dacă mergi în magazin, dacă mergi în zone aglomerate –, să nu pui mâna la gură fără să te fi spălat pe mâini. Nu există alte metode miraculoase. Nici nu putem să ținem dezvoltarea societății în loc. Nu cred că asta ar fi o variantă. Eu cred că varianta ar fi să transmitem permanent, ca lumea să înțeleagă, că era mult mai ușor dacă acum două luni se înțelegea importanța acelor trei reguli și nu ajungeam în situația ca multă lume să fie bolnavă – mulți dintre ei asimptomatici și nu știi”, spune, potrivit Radio Timişoara, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeş” din Timișoara.

Acesta atrage atenţia că situaţia din spitale, inclusiv cea de la “Victor Babeș”, este critică, iar la ATI nu mai sunt locuri: „Nu mai avem resurse, locuri, ca să putem primi toți oamenii. Terapia Intensivă este plină, Spitalul CFR avea plin, iar formele grave, care necesită oxigen, le luăm noi, conform protocoalelor. Dacă veniți să vedeți cum vin salvările în fiecare zi cu 30-40 de oameni să îi evaluăm și toată lumea e nemulțumită că de ce se stă la coadă… Nu avem cum să îi luăm pe toți odată, trebuie să îi investigăm, trebuie să respectăm legea.”

În ultimele 24 de ore în Timiș, în urma a 1.830 de teste, au fost depistate pozitiv 70 de noi cazuri, cele mai multe, 38, în Timișoara. În acelaşi interval, la nivel naţional s-a înregistrat un record în privinţa numărului de noi îmbolnăviri, de la începutul pandemiei: 2.158.

Print Friendly, PDF & Email