Dr. Ovidiu Mladinescu: „Peste douăzeci la sută dintre bolnavii infectați cu covid-19 dezvoltă o pneumonie specifică”

Medic Ovidiu Fira Mladinescu. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Data de 12 noiembrie a fost declarată ca Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei, în urmă cu 11 ani, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății. „Anul 2020 a adus o nouă provocare, pneumonia fiind una dintre consecințele infecției cu noul coronavirus în cazul pacienților cu forme moderate și severe de covid-19”, spune medicul Ovidiu Mladinescu, de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara.

 

Medicii atrag atenţia că pneumonia continuă să fie una dintre principalele cauze ale deceselor în rândul copiilor de până la cinci ani și asta în condițiile în care maladia este ușor de prevenit și de tratat. Această boală poate avea cauze virale, bacteriene și chiar fungice și poate surveni la orice vârstă, putând duce, în cazul în care nu este tratată la timp, la forme severe, având ca finalitate decesul pacientului, avertizează medicii specialişti. 10 la sută dintre pacienții care dezvoltă pneumonie fac o formă gravă, jumătate dintre aceștia ajungând în secțiile de Terapie Intensivă.

„Din păcate, în continuare există un număr mare de pacienți care, în ciuda antibioticelor existente, necesită internare și administrarea unui  tratament agresiv. Nu puțini sunt cei care ajung în Secția de Terapie Intensivă, deoarece prognosticul lor este rezervat. Una dintre cauze este folosirea nejustificată a antibioticelor care a dus la formarea unor tulpini rezistente, astfel încât medicația administrată de noi nu mai poate avea efect”, explică șeful Secție Pneumologie II a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara, conf. dr. Ovidiu Fira Mladinescu.

Anul 2020 a adus o nouă provocare, pneumonia fiind una dintre consecințele infecției cu noul coronavirus în cazul pacienților cu forme moderate și severe de covid-19. Peste douăzeci la sută dintre bolnavii infectați cu covid-19 dezvoltă o pneumonie specifică, ce poate conduce la inflamarea bilaterală a plămânilor pacientului.

Medicul Ovidiu Fira Mladinescu mai spune că, în cazul pacienților infectați cu Sars-Cov2, cu o afectare pulmonară gravă, care dezvoltă o pneumonie extinsă, există un risc semnificativ: „Acești pacienți trebuie internați de urgență în spital pentru a putea fi monitorizați în permanență. Vorbim de cazurile severe de infecție cu noul coronavirus. În cazul lor decompensarea se poate produce foarte repede.

În 2019, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara au fost internați cu diagnosticul de pneumonie peste 1.300 de pacienți. 79 dintre aceștia au decedat.

Potrivit reprezentanților UNICEF, în 2018, la nivel mondial, aproape 800.000 de copii cu vârstă mai mică de 5 ani au murit din cauza pneumoniei.

Print Friendly, PDF & Email