Dr. Mihai Grecu atenționează asupra efectelor caniculei: „Capacitatea de adaptare a organismului nu este nelimitată”

Foto: Arhivă personală Mihai Grecu

Valul de căldură persistent și în intensificare aduce cu sine și disconfort termic ridicat, iar temperatura și umeazeala depășesc gradul critic. Un astfel de fenomen obligă organismul la efort suplimentar de adaptare și de menținere a funcțiilor vitale în parametri normali, din punct de vedere medical. Medicii de urgență atrag atenția că organismul nu are o capacitate de adaptare nelimitată la căldură.

 

„Ne putem ajuta organismul să treacă mai ușor prin acest interval meteorologic și putem aplica recomandările medicale de a ne proteja de soarele puternic, de a ne hidrata și hrăni cu alimente simple și mai puțin preparate termic. La fel, mai putem adapta condițiile de locuit pentru a ne feri de umezeală și transpirație excesivă. Aerul condiționat se reglează la maximum 5 grade sub temperatura de afară”, spune dr. Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara.

Factorii ce pot agrava efectele caniculei asupra organismului, atrage el atenția, sunt umiditatea și problemele personale de sănătate, respectiv obezitatea, boli de inimă, deshidratarea, circulația necorespunzătoare a sângelui, boli mintală, febra, dar și vârsta ș.a.: „Persoanele în vârstă, mai ales cele peste 65 de ani, copiii, femeile gravide și persoanele cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile în această perioadă. Urmează persoanele aflate sub anumite tratamente medicale, persoanele fără adăpost și cele izolate, lipsite de informații.”

Cum știe o persoană că organismul ei suferă din pricina caniculei? Are stare de oboseală sau de slăbiciune, crampe musculare, transpirație excesivă și sete, explică medicul Mihai Grecu. În cazul în care intervine epuizarea termică, organismul dă semne prin leșin, amețeală, transpirație rece-umedă, dureri de cap, greață, vărsături, respirație rapidă și superficială: „La temperaturi de peste 40 de grade intervine insolația și șocul termic cu greață, vărsături, piele roșie, caldă și uscată, tulburări de vorbire, confuzie, puls rapid și puternic, delir și absența transpirației.”

Dacă apar astfel de simptome, atrage atenția dr. Mihai Grecu, este indicată oprirea oricărui tip de activitate și așezarea într-un loc răcoros, ferit de soare. „Se bea apă și, dacă sunt condiții, un duș cu apă călduță ajută foarte mult. În cazul în care simptomele se agravează, chemați un ajutor medical iar dacă intervine starea de  delir,  de inconștiență sau convulsii sunați la 112”, adaugă medicul.

Capacitatea de adaptare a organismului nu este nelimitată, avertizează acesta: „În consecință, trebuie să recunoaștem semnalele de alarmă pe care acesta ni le transmite și, practic, să ne ajutăm singuri pentru ca să nu ajungem în situații de urgență.”

Radiațiile solare puternice pot fi și ele nocive. Indicele radiației UV se poate stabili măsurându-ne umbra, dr. Mihai Grecu: „Dacă umbra este mai mică față de înălțimea propriei persoane înseamnă că nivelul indicelui UV este mare și radiațiile pot deveni periculoase pentru organism. Scara indicelui radiațiilor UV este de la 0 la 15. Valorile de 7 și mai mari de 7 înseamnă nivel puternic de radiații, respectiv risc crescut pentru piele și ochi. În acest caz este de evitat expunerea prelungită la soare”.

 

Print Friendly, PDF & Email