Dr. Florin Bîrsăşteanu: “Institutul Regional de Oncologie Timişoara este, acum, un non-sens”

Totuşi, doar în Timiş sunt, oficial, 13.000 de bolnavi de cancer

Radioterapie13.000 de bolnavi de cancer sunt, oficial, în Timiş, iar numărul acestora este în creştere. În ciuda acestui fapt, un medic timişorean, Florin Bîrsăşteanu, candidat PSD la alegerile parlamentare parţiale de pe Colegiul III Timişoara, opinează că finalizarea Institutului Regional  de Oncologie la Timişoara ar fi, acum, un non-sens, apreciind că proiectul este nerealizabil în viitorul apropiat, din pricina costurilor mari pe care le implică. El vede Asociaţia OncoHelp ca o alternativă. Doar că aceasta are numai 160 de paturi.

 

Finalizarea Institutului Regional de Oncologie, neasumată

Reprezentantul PSD în competiţia pentru Colegiul III Timişoara, medicul Florin Bîrsăşteanu, spune că are convingerea că Ministerul Sănătăţii nu va aproba, în perspectivă apropiată, finalizarea proiectului Institutului Oncologic Timişoara. Dat fiind că, pentru un astfel de proiect, doar studiul de fezabilitate ar putea costa peste 90 de milioane de euro. „Avem un institut oncologic la Timişoara şi există ONG-uri care şi-au făcut bine treaba. Există OncoHelp, un institut oncologic cu 160 de paturi. La Timişoara nu este nevoie de altceva”,  a opinat Florin Bîrsăşteanu, actualul manager al Spitalului Judeţean Timişoara.

Florin Birsasteanu portretAprecierea este plasată, însă, în contradicţie cu intenţiile declarate de Municipalitate, dar şi cu informaţiile oficiale oferite, în toamna lui 2013, cu privire la  conţinutul discuţiilor purtate de fostul ministru liberal al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu primarul Nicolae Robu. Când fostul ministru a apreciat că finalizarea Institutului Oncologic, menit să deservească întreaga parte de vest a ţării, ar fi o necesitate. Eugen Nicolăescu a promis atunci şi că va încerca să introducă proiectul pe lista investiţiilor de interes naţional.

Opinia formulată luni de Florin Bîrsăşteanu a fost susţinută anterior şi de prof. dr. Virgil Păunescu, consilier prezidenţial la Departamentul de Sănătate Publică: “Nu ştiu dacă va fi demarată construcţia Institutului Regional de Oncologie de la Timişoara şi nici nu cred că Ministerul Sănătăţii va realiza o asemenea investiţie în viitorul apropiat. S-a vorbit inclusiv de o variantă de parteneriat public-privat, însă deocamdată e greu de spus ce s-ar putea concretiza în acest sens. Este bine că la Timişoara există măcar o alternativă privată corespunzătoare, prin Asociaţia şi Centrul de Oncologie OncoHelp, a medicului Şerban Negru ».

Şeful Clinicii de Chimioterapie: “Institutul Oncologic Timişoara este necesar”

Stefan Curescu portretChestionat, la începutul acestui an, asupra oportunităţii finalizării proiectului Institutului Regional de Oncologie Timişoara, medicul Ştefan Curescu, şeful Clinicii de Chimioterapie, a apreciat că acesta este un obiectiv necesar. El a mai declarat că sunt absolut necesare spitale de stat care să poată asigura un tratament adecvat persoanelor care suferă de cancer, pentru că “privaţii vin doar în zona de profit, iar atunci când nu se estimează un anume grad de rentabilitate, instituţiile private lasă pacientul să migreze înspre instituţiile publice”. Acesta mai spunea că domeniul în care îşi desfăşoară activitatea are o dimensiune socială enormă, adăugând că “trebuie asigurată asistenţa medicală de masă”, căci investiţiile private din sănătate se adresează unui segment restrâns de public, cu disponibilitate financiară mare, care poate opta, la nevoie, pentru servicii medicale în afara graniţelor ţării.

Preşedinte OncoHelp: “Abordarea acestui proiect trebuie să iasă din logica electorală”

Serban Negru portretChestionat asupra conţinutului declaraţiilor de luni ale medicului Florin Bîrsăşteanu, medicul oncolog Şerban Negru, preşedinte al Asociaţiei OncoHelp, a declarat că este de părere că Timişoara  ar trebui să aibă un spital multidisciplinar de oncologie, care să trateze doar cancere, indiferent de cum s-ar numi acest spital şi de cui ar aparţine acesta. Şi, a mai precizat el, proiectul nu ar trebui să aibă niciun fel de conotaţie politică, întrucât este un proiect în beneficiul comunităţii, aşa încât ceea ce contează este ca pacienţii bolnavi de cancer din Timişoara să aibă acces la tratament corect, eficient şi gratuit, iar instituţia medicală în cadrul căreia li se pot oferi aceste servicii să aibă un management eficient. “Nu văd de ce ar putea fi important cui ar aparţine această instituţie, ai cui sunt pereţii acesteia, câtă vreme pacienţii ar avea parte aici de îngrijiri adecvate”, a declarat medicul Şerban Negru.

Acesta mai spune că centrul pe care îl conduce nu este un centru medical privat, că serviciile medicale oferite sunt gratuite, iar costul serviciilor medicale este decontat prin CNAS.

În ce priveşte declaraţiile dr. Florin Bîrsăşteanu, medicul oncolog Şerban Negru opinează că poziţia acestuia a fost “oarecum corectă”, şi aceasta într-o evaluare a situaţiei din punct de vedere al eficienţei investiţiei: “Toată lumea poate constata cu ochiul liber că ceea ce a pronunţat explicit medicul Florin Bîrsăşteanu este adevărat şi că proiectul Institutului de Oncologie există în acest moment doar pe hârtie. Nu trebuie să fii angajat politic ca să constaţi asta”.

Adăugând că OncoHelp are deja know-how-ul necesar, prestigiu şi o poziţie consolidată, aşa încât ar fi nevoie de un sprijin financiar mult mai mic pentru realizarea aici a unui spital de oncologie, în comparaţie cu investiţia necesară pentru finalizarea proiectului Institutului Regional de Oncologie, început pe Calea Torontalului. Şerban Negru apreciază şi că abordarea acestui subiect “trebuie să iasă din logica electorală” şi să vizeze exclusiv interesele comunităţii.

Pentru a putea răspunde nevoilor de îngrjire ale pacienţilor, ar fi nevoie ca numărul de paturi de care dispune unitatea medicală pe care o manageriază să fie de 300 – 400 de paturi, mai spune medicul Şerban Negru.

O investiţie nefinalizată şi un proiect cu un istoric complicat

oncologie calea torontaluluiRealizarea Institutului Oncologic este plănuită, la Timişoara, de aproape şase ani. Clădirea, ridicată pe Calea Torontalului – preconizată iniţial a fi Spital Municipal –, abandonată apoi, pentru că nu au fost găsite fondurile necesare finalizării ei, se află acum în paragină. Autorităţile continuă însă să se plângă de lipsa fondurilor necesare finalizării proiectului şi să se contrazică pe tema oportunităţii finalizării acestuia, în funcţie de diverse raţiuni şi interese electorale. Căci raţiunile de natură politică par să fie cele care prevalează mereu, atunci când vine vorba de soarta proiectului.

Investiţiile au fost blocate ani buni, din pricina tergiversării transferului imobilului de la Primăria Timişoara la Direcţia de Sănătate Publică Timiş. Această tărăgănare a procesului de predare-primire a imobilului a fost motivată de neînţelegeri instituţionale, legate de materiale de construcţie în valoare de 300.000 de euro, dispărute din imobil, în condiţiile în care niciuna dintre instituţiile implicate în transfer nu a vrut să-şi asume lipsa de inventar. Abia în noiembrie 2011 a fost semnat protocolul pentru transferul clădirii viitorului Institut Oncologic de la Primărie la DSP Timiş. S-a dovedit a fi, însă, prea târziu, iar Ministerul Sănătăţii a cerut restituirea sumei de 1.000.000 de lei, acordată în anul 2011 pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice necesare demarării acestui obiectiv de investiţie. Banii au fost realocaţi, în 2012. Şi, de această dată, au fost utilizaţi, reuşindu-se realizarea documentaţiei preliminare. A urmat însă un an de pauză.

Dacă şi anul 2014 se va dovedi un an de pauză – ceea ce se poate deja preconiza, judecând după declaraţiile oficialilor PSD cu referire la acest proiect – atunci, banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea documentaţiei ar putea fi pierduţi, căci studiul de fezabilitate întocmit nu va mai avea corespondent în realitate. Şi aceasta ţinând cont de faptul că, fără măsuri minime de protecţie, clădirea începută pe Calea Torontalului se degradează de la an la an.

„Am depus un amendament la Legea bugetului de stat pentru anul 2014, prin care solicitam majorarea sumelor de echilibrare cu suma de 495.000.000 de lei pentru finanţarea unor lucrări de investiţii a construcţiei Spitalului de pe Calea Torontalului – Institutul Regional de Oncologie Timişoara, construcţie care se degradează pe zi ce trece. Amendamentul a fost respins în comisia de specialitate, cât şi în plenul reunit de majoritatea USL”, declara, la finalul anului trecut, deputatul PDL Cornel Sămărtinean, care a depus mai multe interpelări pe această temă.

Print Friendly, PDF & Email