Dr. Dorel Săndesc: „Infecţiile intraspitaliceşti au ca posibilă cauză folosirea antibioticelor când nu e cazul”

Terapie intensivaInfecţiile intraspitaliceşti, o mare problemă de sănătate publică peste tot în lume, apar mai ales la pacienţii cu imunitate scăzută şi în formele grave de boală, având ca posibilă cauză folosirea antibioticelor atunci când nu este cazul, susţine secretarul de stat Dorel Săndesc, şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara.

 

O posibilă cauză a infecţiilor cu germeni rezistenţi la antibiotic este aceea că, la nivel mondial, lumea foloseşte antibiotice, deşi nu este cazul. Un roşu în gât este tratat cu antibiotic, deşi nu este cazul”, a mai spus, citat de Mediafax, secretatul de stat din Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, cu ocazia Congresului Naţional de Urologie, care a avut loc la finele săptămânii trecute.

La rândul său, academicianul Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, a declarat că incidenţa infecţiilor urinare este în creştere, acestea fiind cauzate, cel mai frecvent, de germeni rezistenţi la antibiotice. „De asemenea, a crescut şi numărul infecţiilor intraspitaliceşti nu numai în România, dar şi la nivel mondial”, a subliniat şi Ioanel Sinescu.

Cele mai recente cazuri de infecţii de acest fel au fost depistate la Bârlad, unde conducerea Spitalului de Urgenţă a decis reducerea cu câteva ore pe zi a programului de vizită pentru toţi pacienţii internaţi în unitatea medicală, din cauza extinderii focarului de infecţie nosocomială provocat de bacteria clostridium dificile.

Focarul de infecţie nosocomială a fost confirmat în aprilie, numărul pacienţilor care au contractat bacteria ajungând, în prezent, la 17. Conducerea spitalului din Bârlad a afirmat că „este puţin probabil” să identifice sursa focarului.

Print Friendly, PDF & Email