Două zile de sărbătoare, la Timişoara, de Ziua oraşului

Pentru a marca Ziua Timişoarei, sărbătorită în 2 august, Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului au pregătit un program special, pe parcursul a două zile.

 

Manifestările de Ziua oraşului încep joi, 3 august, de la ora 9, în Piaţa Petru Maior, cu o depunere de coroane  la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor române care au intrat în Timişoara la 3 august 1919.

De la ora 10, în Piaţa Unirii, va avea loc o ceremonie publică prin care vor fi marcaţi 98 de ani de la unirea Banatului cu România şi, totodată, de la instaurarea administraţiei româneşti în Timişoara.

De la ora 13, Consiliul Local Timişoara se va întruni în şedinţă festivă pentru decernarea Titlului de Cetăţean de Onoare Mariei Pongracz Popescu, prozator, publicist, traducător şi istoric literar. Ca secretar-adjunct al filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, aceasta a condus de-a lungul anilor cenacluri literare române, maghiare şi germane, contribuind decisiv la vitalitatea vieţii culturale timişorene. Titlul, anunţă Municipalitatea, i se acordă pentru contribuţia esenţială la viaţa culturală a Banatului şi a Europei Centrale.

Titlul de Cetăţean de Onoare va fi decernat şi prof. dr. ing. Nicolae Budişan, profesor emerit al Universităţii Politehnica Timişoara. Prestigios cadru didactic şi cercetător în domeniul electrotehnicii şi al automatizărilor, este un pionier în domeniul echipamentelor electrice şi de automatizare a sistemelor de conversie a energiilor neconvenţionale, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, primeşte titlul pentru remarcabila activitate ştiinţifico-didactică desfăşurată la nivel local, naţional şi internaţional.

Titlul de Cetăţean de Onoare îi va fi decernat şi dr. ing Tiberiu Dimitrie Babeu, profesor universitar emerit al Universităţii Politehnica, cu o activitate didactică impresionantă şi o bogată activitate de cercetare ştiinţifică. Este membru titular (fondator) al Academiei de Ştiinte Tehnice din România şi face parte din numeroase societăţi/asociaţii profesionale şi ştiinţifice, din ţară şi din străinătate. Titlul i se acordă pentru tot ceea ce a făcut pentru promovarea Timişoarei în lume.

Acelaşi titlu îi va fi decernat şi lui Constantin Lupaşcu, veteran de război care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Titlul îl primeşte pentru faptele de eroism din perioada 15 ianuarie 1944 – 21 august 1944 şi 22 august 1944 – 25 octombrie 1945, când a fost prizioner de război în URSS, fiind decorat ulterior cu medalia Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial.

De la ora 18, Galeria Pro Armia, Piaţa Libertăţii, găzduieşte vernisajul unui expoziții de pictură dedicată Zilei Timişoarei, organizată de Asociația Artiștilor Plastici “Romul Ladea”.

De la ora 20, în Piaţa Victoriei, vor avea loc concerte cu Vanotek, Antonia, The Motans şi Carla’s Dreams.

La ora 24, în centrul Timişoarei va putea fi văzut un foc de artificii.

Vineri, 4 august, pe tot parcursul zilei, sunt programate manifestări sportive: un turneu de minifotbal cu echipe de amatori, unul pentru echipe de copii şi, de la ora 22, un cros nocturn, „Timişoara, primul oraş electrificat, primul cros noaptea alergat!”. Limita de vârstă a concurenţilor este de minimum 18 ani. Cu excepţie, pot participa şi concurenţi cu vârsta de 16 ani, care trebuie să prezinte acordul scris al părinţilor. Formularele de înscriere se pot descărca de pe site-ul www.crosnocturn.ro. Crosul nocturn se va desfăşura pe un traseu de circa 4 km şi va avea startul la ora 22, de pe bulevardul C.D. Loga nr.1 (în faţa Primăriei Timişoara), unde va avea loc şi sosirea. Traseul este următorul: str. 20 Decembrie 1989 – bulevardul Vasile Pârvan, pe sub pasajul Michelangelo, continuare pe bulevardul Corneliu Coposu, întoarcere la fântâna de la pasarela din Parcul Copiilor, bulevardul Corneliu Coposu, pe sub pasajul Michelangelo – bulevardul Vasile Pârvan, Podul Mihai Viteazul, str. 20 Decembrie 1989, finish Primărie, bulevardul C.D. Loga nr. 1, (vizavi de Filarmonica Banatul).

Seara, de la ora 20, iubitorii de blues şi jazz sunt invitaţi, în Piaţa Victoriei, la Festivalul Blues pentru Timişoara.

Sâmbătă, 5 august, de la ora 20, tot în Piaţa Victoriei, au loc concerte susţinute de Phaser, The Weekend Band, un moment inedit Lorenzo Cristian Magic şi Loredana.

Data de 3 august a fost decretată ca Zi a Timişoarei printr-o horărâre de Consiliu Local, în 199, pentru a marca momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.

Print Friendly, PDF & Email