Două spitale din Timişoara, modernizate cu fonduri europene, prin PNRR

Spitalul pentri Copii „Louis Ţurcanu”. Sursă foto: Facebook / Dominic Fritz

Spitalul Municipal și Spitalul pentru Copii “Louis Țurcanu”, ambele aflate în subordinea Primăriei Timișoara, vor accesa alte peste 11 de milioane de lei din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru dezvoltarea infrastructurii digitale. Fondurile se vor derula prin Primăria Timișoara în calitate de ordonator principal de credite.

 

Miza noastră este ca pacienții să aibă în spitale servicii de secol 21 și personalul medical să beneficieze de condiții de lucru mai bune. Servicii de tipul programări sau acces la rezultatele investigațiilor medicale se vor putea face digital și în aceste spitale publice. De asemenea, personalul medical va avea acces imediat la informații privind starea de sănătate a pacienților internați pentru intervenții terapeutice.  Până acum, împreună cu spitalele din subordine am accesat peste 150 de milioane lei pentru modernizarea sistemului medical local”, declară primarul Dominic Fritz.

Cele două propuneri privind aprobarea depunerii și implementării proiectelor de digitalizare la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis   Țurcanu” au fost aprobate, astăzi, de către consilierii locali.

Finanțarea, transmite Municipalitatea, va fi utilizată în implementarea sistemelor necesare pentru gestionarea eficientă a tuturor activităților desfășurate în cadrul celor două spitale. Proiectele includ achiziția de echipamente hardware în funcție de nevoile operaționale ale spitalelor, soluții software, aplicații informatice, precum și instruirea personalului pentru utilizarea noilor platforme. Noile module vor completa și extinde funcționalitățile existente în spital.

Prin viitorul sistemul informatic vor putea fi monitorizate complet și coerent fluxurile de lucru interne, precum și serviciile publice oferite pacienților. Toate detaliile actului medical, procedurile medicale efectuate, medicația administrată și rezultatele consulturilor efectuate vor fi înregistrate, prin intermediul unor aplicații și dispozitive mobile, direct la patul bolnavului sau la locul prestării actului medical. Totodată, prin digitalizare, se va reduce numărul documentelor tipărite la nivelul unității spitalicești. Nu în ultimul rând, monitorizarea fluxului de lucru și a consumului de materiale sanitare și medicamente vor contribui la reducerea costurilor și la creșterea securității și protecției datelor.

Durata de implementare a proiectelor este de 20 de luni de la momentul depunerii cererii de finanțare, în cazul Spitalului Municipal, respectiv de 19 luni în cazul Spitalului “Louis Țurcanu”. În cazul ambelor proiecte, rata de finantare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. Valoarea TVA va fi suportată de bugetul de stat.

Proiectele vor fi depuse spre finanțare prin PNRR 2020-2026, Pilonul II Componenta: 7 – Transformare digitală ,Investiția: I3. Realizarea sistemului de eHealth și telemedicină Investiția specifică: I3.3 – Investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală a unităților sanitare publice.

Print Friendly, PDF & Email