Două școli din Timișoara, decorate cu picturi murale de mari dimensiuni

Foto: UVT

Picturi murale de mari dimensiuni, totalizând aproximativ 500 de metri pătrați, înfrumusețează clădirile a două școli din Timișoara.

 

Cele două lucrări artistice au fost realizate la Școala Gimnazială nr. 1 și la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, de către artiștii Corina Nani și Flaviu Rouă, fiind comandate de către Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul proiectului Common Spaces for Integration of Roma – CoSpIRom, finanțat de către Comisia Europeană.

UVT transmite că proiectul este implementat în parteneriat greco-româno-italian și promovează toleranța și coeziunea socială, prin dezvoltarea de cadre pozitive de interacțiune între persoanele de etnie romă și ceilalți locuitori ai comunității. Motto-ul proiectului este „Diferiți, dar împreună!”, conceptul de bază al acestuia fiind acela de „spațiu comun”, co-creat de către cetățenii unei comunități, pe baza contactelor și a experiențelor directe și personale, care generează ocazii de cunoaștere și înțelegere reciprocă, în vederea unei conviețuiri armonioase. „Astfel, mesajul evocat de către cele două picturi murale se referă la necesitatea depășirii, în interacțiunea cu semenii noștri, a limitelor prescrise de stereotipuri și tipare culturale și conștientizarea puterii fiecăruia dintre noi de a proiecta un spațiu simbolic, al armoniei și coeziunii sociale, în care punem accentul pe lucrurile care ne aduc împreună și ne fac să ne simțim parte a comunității”, transmit reprezentanţii UVT.

Foto: UVT

„Locațiile alese sunt deosebit de ofertante pentru cele două picturi murale de mari dimensiuni, exterioarele celor două școli fiind spații generoase, aflate permanent în proximitatea elevilor, cei care se află în diverse etape de formare a percepțiilor despre spațiul public, binele comun și participarea la viața comunitară”, spune rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea.

Inaugurarea celor două creații artistice va avea loc în luna noiembrie, ocazie cu care va fi organizat un eveniment special în cadrul proiectului.

UVT le mulțumeşte pentru colaborare tuturor actorilor implicați în această activitate: artiștilor Corina Nani și Flaviu Rouă, lui Sergio Morariu, conducerii și colectivelor Școlii Gimnaziale nr. 1 și Liceului Teoretic „Grigore Moisil”, firmei X-Tec SRL, Inspectoratului Școlar Județean Timiș și Primăriei Timișoara. Coordonarea locală a fost realizată de conf. univ. Theofild Lazăr, de la Facultatea de Sociologie și Psihologie din UVT.

 

Print Friendly, PDF & Email