Dosarul privind vânzarea frauduloasă și a 207 imobile istorice din Timișoara, trimis în judecată de DNA

Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție a dispus trimiterea în judecată a nouă persoane, foști și actuali primari și viceprimari ai Timișoarei și funcționari de la Primăria Timișoara într-un dosar ce vizează vânzarea frauduloasă și la prețuri modice  a 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al Timișoarei.

 

DNA anunță că i-a trimis în judecată, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, pe:

Nicușor Constantin Miuț, la data faptelor director al Regiei Autonome URBIS Timișoara, Administrarea Domeniului Public S.A. Timișoara și Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei Timișoara. Acesta este acuzat de implicarea în 199 de contracte de vânzare frauduloasă de locuințe, la preturi modice;

Gheorghe Ciuhandu, la data faptelor primar al municipiului Timișoara (61 de contracte);

Ioan Cojocari, secretar al Primăriei Timișoara și coordonatorul Serviciului Juridic Contencios din cadrul Primăriei (61 contracte);

Nicolae Robu, la data faptelor și în prezent, primar al Timișoarei (2 contracte);

Martin Staia, la data faptelor director al Direcției Patrimoniu și respectiv al Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse din cadrul Primăriai Timișoara (2 contracte);

Simona Vîrlea, la data faptei jurist al Primăriei Timișoara (un contract);

Gabriela Iova, la data faptei jurist al Primăriei municipiului Timișoara (un contract);

Dan Diaconu, la data faptei viceprimar al Timișoarei (un contract);

Traian Stoia, la data faptei viceprimar al Timișoarei (un contract);

Potrivit rechizitoriului DBNA, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

În urma efectuării urmăririi penale, s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu în legătură cu încheierea a 207 contracte de vânzare-cumpărare, fiecare contract pentru câte unui imobil ce a făcut obiectul Legii nr. 112/1995.

DNA reamintește că în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist, lege care le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile, iar chiriașilor – dreptul să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a legii, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată. Cu toate acestea, spun procurorii, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.

Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.

În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 (9.514.392 euro).

În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș, cu propunere de menținere a măsurilor asigurătorii.

Print Friendly, PDF & Email