Donaţii salvatoare de vieți, în maternități

Organizaţia Salvaţi Copiii România a ajuns, în ultimii ani, în zona de vest a ţării, cu 51 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 312.000 de euro. Pentru că viața unor copii depinde de investiția făcută în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companii să direcţioneze  20% din impozitul pe profit către dotarea cu echipamente a maternităţilor.  

 

Organizația Salvați Copiii România anunţă că a colectat, în perioada 2012 – 2015, 862.438 de euro, fonduri pe care le-a folosit pentru dotarea maternităților din România, astfel încât copiii care se nasc prematur să primească asisțență medicală imediată și de calitate, pentru a supraviețui. 

Potrivit organizaţiei, deşi în ultimii șase ani rata mortalității infantile a scăzut, a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din UE: „În 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la mia de copii născuți vii. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015.”

În județele din vestul țării, mai spun reprezentanţii Slavaţi Copiii, se remarcă aceeași dinamică, media de mortalitate infantilă din regiune fiind de 8,1 la mie. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Caraș-Severin rata mortalității infantile de 12,8 la mie, depășeşte cu mult media națională şi plasează acest judeţ pe locul II în topul negativ pe țară. Județul Arad marchează o scădere semnificativă a ratei mortalității infantile, unde, în 2015, aceasta a ajuns la 6,5 la mie, față de 8,4 la mie, cât fusese în 2014. Timișul și Hunedoara păstrează aceleași valori ca anul trecut, respectiv 7,5 și 7,9 la mie.

Acest progres se datorează și felului în care companiile înțeleg responsabilitatea socială, iar instrumentul redirecționării celor 20 de procente din venit către programe sociale le este la îndemână. O companie poate, la propriu, să salveze viața unor copii născuți prematur doar făcând acest gest, care nu necesită efort, ci solidaritate și conștientizare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Reprezentanţii organizaţiei mai transmit că Salvaţi Copiii a ajuns până acum, în zona de vest a ţării, cu 51 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 312.000 euro. Echipamentele au ajuns în oraşele Arad, Caransebeș, Reșița, Oravița, Hunedoara, Petroșani, Hațegâ şi Timișoara.

Salvați Copiii România anunţă că va continua dotarea maternităților, pentru ca dinamica rezultatelor pozitive să fie menținută.

Dacă, în 2012, 125 de companii au redirecționat 20% din impozitul pe profit către cauzele sociale ale acestei organizații, suma totală fiind de 106.800 de euro, în 2015 numărul companiilor ajunsese la 246, fondurile astfel colectate însumând 317.335 de euro. În 2013, suma a fost de 208.561 de euro, iar în 2014, de 229.742 de euro.

„Sara, Nicole și Sofia s-au născut la Maternitatea Filantropia. Cea mai puternică a venit pe lume Sara: 1050 de grame. Cea mai vulnerabilă a fost Sofia, care cântărea la naștere numai puțin peste 800 de grame. Au avut șansa ca în maternitate să existe, în acea zi, trei incubatoare disponibile. Fără incubator, niciuna dintre ele nu ar fi reușit. Pentru Sofia a fost și mai greu: fetița a avut nevoie de suport respirator și întâmplarea cea bună a făcut să existe un ventilator donat cu puțină vreme înainte de Salvați Copiii Maternității Filantropia. Peste patru zile, cele trei surori vor merge acasă, la puțin peste 50 de kilometri de București. La cea mai apropiată maternitate de casa lor, nu există, încă, aparatura medicală care le-ar fi ținut în viață până astăzi, când respiră singure”, spun oficialii Salvaţi Copiii România.

Până acum, datorită investițiilor făcute de Salvați Copiii România, în valoare de 8.700.000 de lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România: „Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei AICITrebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2016.”

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României.

În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Print Friendly, PDF & Email