Donație de aparate de ventilație mecanică pentru Spitalul „Victor Babeș„ Timișoara

Cinci aparate de ventilație mecanică pentru pacienții cu dificultăți majore în respirație au ajuns astăzi la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara, ca donație din partea dm drogerie markt România.

 

Cele cinci ventilatoare, în valoare de 75.000 de euro, vor ajunge în Secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului „Victor Babeș”, urmând a fi folosite îndeosebi în tratamentul pacienților infectați cu Sars-Cov2.

Dispozitivele medicale sunt folosite pentru ventilația invazivă și non-invazivă, dar și în situația în care este necesar transportul pacientului intubat. Aceste aparate asigură concentrația de oxigen necesară bolnavilor care nu pot respira spontan, prin conectarea la un asemenea ventilator mecanic, pacientul primind volumul de aer necesar funcționării organismului, explică reprezentanții spitalului.

„Aceste aparate de ventilație mecanică, primite în plină pandemie, reprezintă de fapt o gură de aer. Un aparat de ventilație egal o gură de aer pentru pacientul infectat cu Sars-Cov 2. Aparatul practic îl ajută pe bolnav să respire. În cazul celor aflați în stare critică dispozitivul preia practic întreaga funcție respiratorie a pacientului”, explică dr. Mirela Poroșnicu, coordonatorul Secției ATI.

Administratorul dm drogerie markt România, Cristian Crișan, spune că la nivelul grupului dm au fost achiziționate 15 ventilatoare și s-a reușit alocarea a cinci dintre ele pentru Spitalul „Victor Babeș” Timișoara. „Sunt produse noi, cumpărate special cu această ocazie. Ne-am dorit mult să venim către Timișoara și sperăm că achiziția va fi de mare ajutor în bătălia pe care știm că o duce acest spital cu coronavirusul”, mai spune Cristian Crișan.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, declară că, în cadrul proiectului derulat de Municipalitate, Oxigen pentru Timișoara, se dorește asigurarea cât mai multe paturi cu oxigen și chiar cu ventilatoare.

„Tot astăzi, impreună cu un grup de ONG-uri din Timișoara, cu Fundația Comunitară Timișoara, vrem să inițiem un call către populație, către firmele din Timișoara, pentru a face donații pentru achiziția  de concentratoare de oxigen. Vrem să cumpăram cât mai multe concentratoare posibile. Am achiziționat deja asemenea aparate pentru spitalele din Timișoara, dar acum, în etapa a doua, vrem să cumpăram concentratoare pe care să le dăm pacienților aflați la domiciliu și care au nevoie de un asemenea ajutor respirator. Dar, din păcate, o asemenea achiziție se poate face doar din fonduri private. Mă bucur că astăzi, cu această donație de la dm drogerie markt, am făcut încă un pas pentru proiectul «Oxigen pentru Timișoara»”, mai spune Dominic Fritz.

În dotarea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara mai sunt 22 de aparate de ventilație mecanică. Alte șase asemenea dispozitive au fost transferate altor unități sanitare implicate în lupta împotriva covid-19.

Print Friendly, PDF & Email