Dominic Fritz: „Vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii Primăriei au trecut”

La 21 de milioane de euro se ridică valoarea amenzii pe care Colterm Timişoara a primit-o pentru că nu a cumpărat certificatele anti-poluare pentru anul 2020. Dacă fostul primar Nicolae Robu spuna că responsabilă pentru această situaţie se face actuala echipă de la Primărie, actualul primar, Dominic Fritz, afirmă că amenda reprezintă „sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic” şi anunţă că „vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii Primăriei au trecut.”

Amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru”, declară primarul Dominic Fritz.

Foto: Petre Cojocaru

Acesta afirmă că, de când şi-a preluat mandatul, a început să achite nu doar subvențiile actuale, din care s-a plătit gaz, ci și datoriile istorice către Colterm și creditul pentru certificatele CO2 din 2019: „Am dat peste 90 de milioane de lei, anul acesta, către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment.”

Dominic Fritz susţine că nu a găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente: „Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci.”

Alte 70 de milioane de lei reprezintă valoarea facturilor neplătite către EON, mai spune Dominic Fritz, facturi pentru care Primăria a garantat, în mandatul lui Nicolae Robu, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment.

În ultimele două luni, Dominic Fritz spune că a discutat cu membrii Guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu despre o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care Primăria urma să mai plătească o tranșă din datoriile istorice: „Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții.”

Primarul Dominic Fritz susţine că tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, printr-o postare pe Facebook „în care se lăuda că a rezolvat problema banilor”: „Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum. Am fost extrem de dezamăgit că pentru președintele CJ Timiş a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara.”

Primarul Dominic Fritz mai spune că cei 106 milioane de lei primiți amendă se adaugă celor 320 de milioane de lei, pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor, menâionând că acaesta nu e singura companie de termoficare care primește amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat și la Oradea, „dar asta nu ne încălzește cu nimic”.

Timișoara, mai spune Dominic Fritz, are în continuare nevoie de susținerea Guvernului în fața acestor datorii istorice uriașe care amenință, în mod direct, dezvoltarea orașului.

Zilele trecute, fostul primar Nicolae Robu spunea că responsabilă pentru această situaâie se face actuala echipă de la Primărie: „Prin incompetența și / sau delăsarea tandemului Fritz-Lațcău, Colterm a ajuns să primească o amendă de 21 de milioane de euro, necumpărând în termenul european de 30 pprilie inclusiv, cele 270.000 de certificate câte avea în sarcină. În plus, obligația de a le cumpăra rămâne valabilă. Se va fixa un nou termen și apoi, dacă problema va fi tot nerezolvată, se va aplica o nouă amendă și a treia oară se va ridica dreptul de a funcționa.

Foto: Constantin Duma

Fostul edil reaminteşte că, la preluarea primului spu mandat, în 2012, a informat şi el ce situație grea am moștenit la Colterm: „Soluția cea mai comodă pentru mine, atunci, ar fi fost cea aplicată de mulți primari în situații similare (Iohannis, la Sibiu, Bolojan, la Oradea etc): închiderea societății. Eu n-am făcut așa ceva pentru că n-am avut sufletul să lovesc în peste 60.000 de familii abonate la Colterm și să poluez orașul înzecit cu noxele degajate de 60.000 de centrale de apartament în plus față de cele existente – aceste centrale sunt potrivite pt case, dar contraindicate în număr mare pe metru pătrat construit, deci la blocuri.”

Nicolae Robu susţine că, fără să scumpească preţul gogacaloriei, a plătit la termen, an de an, certificatele de CO2, încât nu a primit niciodată amendă, a făcut investiții de aproape 100 de milioane de  euro, a lăsat moștenire aproximativ 30 de milioane de euro, finanțare europeană aprobată, dar admite că nu a reușit să stingă integral datoriile istorice ale Colterm.

La rândul său, Dominic Fritz declară că „vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii Primăriei au trecut. În același timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei”. Acesta anunţă că, în perioada următoare, Municipalitatea va încheia un acord cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm: „Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR. La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă și economic și ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie și căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noștri.”

Print Friendly, PDF & Email