Dominic Fritz: „Migranții nu sunt doar ai Timișoarei, sunt o responsabilitate a tuturor autorităților locale şi naţionale”

Foto: Poliţia Locală Timişoara

Din noiembrie 2020 până în prezent Primăria Municipiului Timișoara a cazat în Centrul de carantinare peste 2500 de migranți ajunși din Serbia. Municipalitatea anunţă, în context, că este pregătită să ofere Consiliului Județean Timiș expertiza sa în gestionarea unui astfel de centru. 

 

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, transmite că salută hotărârea Consiliului Județean Timiș de a deschide, după aproape şase luni de discuții, un centru propriu pentru carantinarea migranților.

Noul centru al CJ Timiș, cu o capacitate de aproape 50 de locuri, a fost dat în administrarea Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, instituție aflată în subordinea administraţiei județene.

În aceste condiții, reprezentanţii Primăriei Timișoara spun că nu consideră necesară semnarea unui protocol cu CJ Timiș pentru ca noul centru de carantinare să fie deschis, dar transmit că instituţia este pregătită să ofere expertiza necesară pentru operarea acestuia.

„,În nicio discuție avută până acum la nivel instituțional între Primăria Timișoara și CJ Timiș nu s-a pus vreodată problema ca acest centru să fie operat de Municipalitate. Aceeași lege care a permis Primăriei Timișoara să își asume un gest de responsabilitate și să opereze un centru de carantină pentru migranți, permite și CJ Timiș să facă același lucru. Migranții nu sunt doar ai Timișoarei, sunt o responsabilitate a tuturor autorităților locale, dar și a celor naționale, care au răspunderea pentru migranții care ies din carantină” declară Dominic Fritz.

Acesta mai spune că are deplină încredere în capacitatea CJ Timiș de a opera un centru de carantinare, subliniind că este momentul ca toate instituțiile, de la Timișoara până la București, să lucreze împreună și să nu se mai bazeze doar pe bunăvoința timișorenilor.

Punerea în funcțiune de urgență a noului centru de carantină care aparține Consiliului Județean Timiș este cu atât mai necesară cu cât centrul Municipalității este în acest moment la capacitate maximă, mai spune Dominic Fritz.

Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, menţiona, ieri, pe pagina sa de Facebook, că administraţia judeţeană a oferit deja spațiu pentru punerea în carantină a migranților și se declara sunt surprins că acest lucru nu este cunoscut la nivelul Primăriei Timișoara. „Prefectura Timiș ne-a solicitat locurile de cazare, iar noi am răspuns acestui apel cu punerea la dispoziție a unui spațiu pregătit să primească 45 de persoane, igienizat, compartimentat și autorizat DSP Timiș. Sper ca eforturile noastre să nu fi fost în van, iar infrastructura existentă să fie folosită dacă a fost solicitată”, mai transmitea Alin Nica.

Print Friendly, PDF & Email