Dominic Fritz: „Lucrăm cu Banca Mondială pentru un nou spital municipal”

Dominic Fritz. Foto: PMT

Proiectul de realizare a viitorului Spital Municipal al Timișoarei intră în etapa decisivă, anunţă Municipalitatea. Primarul Dominic Fritz a propus Consiliului Local Timișoara încheierea unui acord prin care IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale, va furniza asistență Municipalității în structurarea și implementarea unui parteneriat public-privat.

 

Specialiștii IFC, organism internațional la care este membru și Statul Român, vor susține Primăria Timişoara pentru a atrage un operator calificat din sectorul privat să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara.

„E o soluție la care lucrăm deja de doi ani pentru a ridica de la zero un nou spital municipal. Să nu mai facem coadă la Viena sau în Ungaria, la clinicile de acolo, și să oprim hemoragia doctorilor către alte țări. Sunt încrezător că putem să devenim magnet pentru buni specialiști cărora le oferim condiții și echipamente medicale de ultimă generație pentru tratamentul timișorenilor. Parteneriatul cu Banca Mondială ne oferă această oportunitate uriașă de a parcurge întregul drum de la documentații până la construcție și dotarea spitalului. Practic, de la primul studiu până la cheia spitalului”, declară primarul Dominic Fritz.

În prezent, Spitalul Municipal are secțiile în 14 locații diferite, în Timişoara, pacienții fiind, astfel, nevoiți să se deplaseze între secții pentru a beneficia de tratament și îngrijire, ceea ce îngreunează atât fluxul serviciilor medicale, cât și confortul pacienților și activitatea medicilor. Mai mult, Clinica de Cardiologie ASCAR și cele două clădiri ale Clinicii de Obstetrică-Ginecologie funcționează în spații vechi, care nu au fost gândite pentru a fi spital. Întrucât au fost retrocedate, pentru aceste locații este plătită chirie din bugetul local, spun oficialii Primăriei.

Noul spital, care va avea între 300 și 400 de paturi, avea sediu într-o unitate modernă și funcțională, iar calitatea serviciilor medicale va crește semnificativ, punând în centrul serviciilor medicale, pacientul, mai spun reprezentanţii Municipalităţii. În cadrul viitorului parteneriat public-privat, Primăria va pune la dispoziție terenul pentru ridicarea spitalului, în zona de nord a orașului, lângă Aerodromul Utilitar. Proiectul este cel de  dezvoltare a unei locații greenfield pentru construirea unui complex modern și funcțional spitalicesc și educațional.

„IFC este unul din jucătorii importanți din domeniul investițiilor în sănătate. În ultimii 20 de ani, au investit peste şase miliarde de dolari în proiecte de sănătate și cercetare, în întreaga lume. Din previziunile inițiale ale IFC este vorba despre o investiție de circa 120 de milioane de euro. Ca o comparație, viitorul Institutul Regional de Oncologie din Timișoara pe care îl realizează Guvernul în clădirea abandonată de pe Calea Torontalului va costa 1,15 miliarde de lei (circa 230 de milioane de euro)”, transmite Municipalitatea.

 

Print Friendly, PDF & Email