Dominic Fritz: „Guvernul a tăiat la jumătate finanțarea promisă pentru infrastructura culturală a Capitalei Europene a Culturii”

Foto: PMT

„Știrea zilei de azi pentru Timișoara e că Guvernul României a tăiat la jumătate finanțarea promisă în 2019 Municipiului Timișoara pentru infrastructura culturală a Capitalei Europene a Culturii. Poftim, cultură!”, transmite primarul Timişoarei, Dominic Fritz. Acesta mai spune că Executivul a suplimentat „generos” fondurile pentru Consiliul Județean Timiș, „pentru niște șantiere inexistente”.

 

De la peste 100 de milioane de lei promiși în 2019, s-a ajuns azi, cu șase luni înainte de începerea programului Capitalei Culturale, la o alocare de doar 53 de milioane de lei, declară Dominic Fritz.

Acesta mai spune că, în baza promisiunilor Guvernului, Primăria Timișoara a pornit lucrări de investiții la infrastructura culturală, asumate în dosarul de candidatură: construirea Centrului multicultural de pe strada Mărășești, transformarea în centre culturale a fostelor cinematografe Victoria („lucrare finalizată anul ăsta, fără niciun leu primit încă”), Timiș, Studio, Dacia și Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity.

„Lucrări în valoare de peste 190 de milioane de lei, care vor fi gata anul acesta și anul viitor și pentru care Guvernul s-a angajat cu o Ordonanță de Urgență în 2019 că va sprijini aceste investiții ale orașului cu 105 milioane de lei. Asta până astăzi, când s-a răzgândit și a tăiat banii la jumătate pentru șantierele Primăriei, în schimb a suplimentat generos fondurile pentru Consiliul Județean Timiș, la 32 de milioane de lei, pentru niște șantiere inexistente: la Castelul Huniade nu se lucrează, la Biblioteca Județeană nu se lucrează, la Muzeul Satului nu se lucrează. Astăzi, am văzut că politica nu are cultură. Promisiunile Guvernului s-au schimbat după mici interese politicianiste locale. Noi vom duce la bun sfârșit aceste investiții pentru anul Capitalei Culturale, la fel ca pe celelalte asumate din alte finanțări: Turnul de Apă din Iosefin sau centrele culturale din Freidorf și Kuncz. Indiferent cine mai bagă bățul prin gard, îl asigur că nu vom rata această șansă uriașă pentru oraș și pentru România”, atrage atenţia edilul Timişoarei.

Dominic Fritz se declară, totuşi, convins că anul Capitalei Culturale va fi un succes: „Nu am nicio îndoială de asta. Pentru că energia miilor de timișoreni care sunt deja implicați în acest proiect va împinge lucrurile înainte, indiferent de piedicile meschine ale unor politicieni de moment.”

Măcar sumele pentru susținerea evenimentelor culturale organizate de operatori culturali nu au fost tăiate, adaugă primarul Timişoarei. În plus față de cei 75 milioane de lei pe care Primăria îi oferă din bugetul local pentru programul cultural de anul acesta și din 2023,  Ministerul Culturii va susține, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, proiecte culturale cu 33 de milioane de lei, mai spune Dominic Fritz.

Print Friendly, PDF & Email