Dominic Fritz: „Fără soluții naționale, Timișoara nu va putea face faţă plăţilor către Colterm”

Foto: Petru Cojocaru

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, face un apel la partidele parlamentare să ajungă la un consens în privinţa soluțiilor pentru atenuarea şocului cauzat de explozia preţului la energia termică și să le promoveze de urgență prin Parlament. Colterm „înghite” acum, cât nu e lună de iarnă, un milion de euro la două zile, mai spune Dominic Fritz şi atrage atenţia că la Primărie nu vor exista banii necesari pentru aceste plăți.

 

„Știu că nimeni nu vrea să audă vești proaste legate de Colterm, dar e important să înțelegem în ce situație suntem”, transmite primarul Dominic Fritz.

Acesta spune că a fost pornită încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră, după ce, într-o singură săptămână, prețul total al gazului (care include molecula, transportul, distribuția și acciza)  crescuse de la 550 MW/oră şi după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori. „Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate și, din păcate, Colterm nu face excepție. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de două milioane de lei. Aproape un milion de euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. Lunar! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi”, atrage atenţia edilul Timişoarei.

Dominic Fritz reaminteşte că, de aproape doi ani, furnizorul de gaz EOn încheie cu Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei datorie acumulată în ultimii ani: „Am început să plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total, 132 de milioane de lei a plătit Municipiul către Colterm de la începutul anului – cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc. Municipiul și-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate, dar niciodată onorate până acum. Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli.”

Într-un scenariu normal, adaugă Dominic Fritz, Colterm era, anul acesta, pe o direcție de redresare. Amintind că, în vara aceasta, Primăria a început intervenția pe 29 de kilometri din rețeaua de conducte, a restructurat activitățile Colterm, a diminuat cu 100 numărul de directori și numărul angajaților care nu au legătură cu producția de agent termic, a organizat un concurs pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație asistat de un expert independent, a angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul orașului şi a încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic. Problema, mai spune primarul Timişoarei,  este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la Primărie, banii necesari pentru aceste plăți: „Şi nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională.”

Dominic Fritz menţionează că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri ori exceptarea de la plata certificatelor verzi: „Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni.” Primarul Timişoarei face un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament: „Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală.”

Print Friendly, PDF & Email