Dominic Fritz: „Dacă alții decid să folosească proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii în disperata lor luptă politică, e alegerea lor”

Sursă foto: Primăria Timişoara

Proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii este din nou motiv de dispute politice între PNL şi USR, repectiv între conducerea liberală a administraţiei judeţene şi cea USR a administraţiei locale.

 

Dacă alții decid să folosească proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, un proiect istoric, în disperata lor luptă politică, e alegerea lor. Nu știu cine câștigă politic dintr-o astfel de abordare, dar ştiu sigur că Timișoara pierde. Eu sunt focusat să livrez ce și-a asumat Timișoara: investiții ambițioase în infrastructura culturală, redeschiderea cinematografelor ca centre culturale, un program cultural de calitate, care ajunge la toți timișorenii și care atrage vizitatori din toată Europa. Miza acestui titlu este să transformăm imaginea României în lume, cu Timișoara și cultura ei cap de afiș. Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Acesta spune că 90% dintre obiectivele de infrastructură culturală asumate de Primăria Timișoara prin dosarul de candidatură în 2016, sunt fie finalizate, fie în lucru cu termen de finalizare anul acesta sau anul viitor: „Cei mai mari pași au fost realizați în ultimul an și jumătate, din bugetul local. Cinema Victoria este gata, alte trei cinematografe vor fi finalizate în următoarele 12 luni. Valoarea totală a lucrărilor este de aproape 190 milioane de lei.”

Pe partea de program cultural, derulat prin Centrul de Proiecte, Primăria Timișoara a alocat anul acesta un buget record de 22,5 milioane de lei pentru finanțarea a aproape 120 de proiecte de cultură, sport și comunitate, adică de patru ori mai mare decât cel al Consiliului Judeţean Timiş, mai spune Dominic Fritz: „Primăria și-a asumat să finanțeze toate proiectele din dosarul de candidatură, în afară de cele câteva care primesc finanțare de la Consiliul Județean.”

În același timp, atrage atenţia Dominic Fritz, dintre cele patru obiective de infrastructură și de turism cultural asumate de CJ Timiș în dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat acest titlu, niciunul nu a fost nici măcar început, darămite realizat, cel mai grăitor exemplu în acest sens fiind reabilitarea Castelului Huniade.

Primarul Dominic Fritz a anunţat marţi, 14 iunie, că Guvernul a blocat Ordonanța prin care Primăria Timișoara urma să primească banii destinați investițiilor în infrastructura culturală și programului ce vizează proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023. Imediat după aceea, președintele CJ Timiş, Alin Nica, a declarat că edilul Timişoarei nu are capacitatea să cheltuiască fondurile solicitate și să finalizeze proiectele.

Print Friendly, PDF & Email