Dominic Fritz: „Am profitat de prezența diplomaților europeni la Timişoara și le-am spus din nou cât de importantă este pentru noi chestiunea Schengen”

Foto: Centrul pentru Proiecte Timişoara

În acest weekend de deschidere oficială a programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, la Timișoara sunt prezenţi ambasadori și consuli din peste 50 de țări, miniștri și secretari de stat cu portofoliul Cultură din Slovacia, Grecia, Slovenia, Polonia, Muntenegru, primari din orașe românești și străine şi peste 200 de jurnaliști străini și români.

 

„Am profitat de prezența diplomaților europeni și le-am spus din nou cât de importantă este pentru noi chestiunea Schengen. (…) Cu o parte din ei m-am întâlnit deja în prima parte a zilei și le-am spus despre ambiția noastră de a spune anul acesta povestea europeană a Timișoarei. Sunt încrezător că vor promova Timișoara în țările și orașele lor”, declară primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Tot azi, comisarul european Adina Vălean va înmâna orașului premiul “Melina Mercouri” al Comisiei Europene, în valoarea de 1,5 milioane de euro, care se acordă capitalelor europene ale culturii dacă toate obligațiile asumate prin dosarul de candidatură au fost îndeplinite cu succes.

Dominic Fritz şi Adina Vălean. Foto: Centrul pentru Proiecte Timişoara

Invitații vor participa de la ora 17.30 la un concert festiv la Palatul Culturii, iar de la ora 19 se vor alătura evenimentului principal din Piața Unirii, Sărbătorim Deschiderea, la care sunt așteptați până la 15.000 timișoreni și vizitatori.

Sărbătorim Deschiderea pune în lumină memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și internaționali. Pe scena din Piața Unirii vor urca de la ora 19, Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona. Piața Unirii va fi animată de spectacolul aerian al celor de la  Duchamp Pilot / Muaré Experience, cu secvențe coregrafice originale și sofisticate realizate în aer, puse în scenă cu ajutorul sistemelor de siguranță și al macaralelor care permit spectacole uimitoare. Programul cu Taraf de Caliu și oaspeții lor, care duc mai departe muzica ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy band din lume. Seara va fi încheiată de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner, care îmbină vocea proprie în înregistrări și spectacole live și creează un amestec special de house melodic care bucură fanii festivalurilor și clubberii din întreaga lume.

Concertul de la Palatul Culturii și spectacolul din Piața Unirii vor fi transmise pe postul național de televiziune TVR1. Programul complet este disponibil la acest link.

 

Print Friendly, PDF & Email