Doctor Virgil Musta: „Vaccinarea unei persoane cu covid, dar asimptomatică, nu produce efecte adverse”

Sursă foto: Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Vaccinarea unei persoane care are covid-19, dar este asimptomatică, nu produce efecte adverse, explică medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Acesta mai spune că pentru un om care primește vaccinul în perioada de incubație a virusului efectele pot fi positive, potrivit Radio Timișoara.

 

Ca și contraindicații la vaccinare sunt boli infecțioase acute, adică dacă ai febră, dacă ai anumite manifestări de o boală acută. Eu sunt convins că dacă faci o boală acută în perioada aceasta și te vaccinezi în perioada de incubație a bolii, nu poate să aibă reacții deosebite. Adică ce se întâmplă? Prin vaccin se stimulează anticorpi și poate face o imunitate mai bună”, spune, citat de Radio Timișoara, medicul Virgil Musta.

Specialiștii recomandă, însă, ca în cazul unei persoane care a trecut prin boală, vaccinul să fie administrat după 30 de zile de la vindecare.

Orice vaccin este recomandabil să îl faci la 30 de zile de la o boală acută. Și vă spun și de ce: să zicem că ai altă boală și vrei să te vaccinezi, în general o boală efectuată produce o tulburare în imunitatea organismului. Adică organismul trebuie să producă niște anticorpi ca să se apere împotriva agentului patogen care a făcut boala respectivă. Dacă tu introduci vaccinul mai repede, care e interesul tău? Organismul tău să reușească să sintetizeze anticorpi, ca să faci anticorpi protectori, acesta fiind rolul vaccinului. Dacă organismul este supus în același timp la doi factori s-ar putea să nu producă la fel de mulți anticorpi, să nu fie la fel de eficient vaccinul”, explică medicul Virgil Musta.

Print Friendly, PDF & Email