DNA spune că nu are dosare pe tema dezinfectanţilor din spitale. Parchetul General infirmă.

DNA siglaUn răspuns dat de Parchetul General pe tema informărilor privind diluarea frauduloasă a dezinfectanţilor furnizaţi spitalelor, informări primite de la SRI, contrazice unul pe aceeaşi temă, transmis de DNA.

 

La începutul lunii mai, solicitam câtorva instituţii să ne comunice câte informări privind diluarea frauduloasă a dezinfectanţilor furnizaţi spitalelor au primit de la SRI, în ultimii cinci ani, şi, de asemenea, data primirii acestor informări şi decizia luată în fiecare dintre aceste cazuri. Asta după ce SRI anunţase public că, în ultimii cinci ani, a trimis în jur de 500 de informări privind diluarea frauduloasă a dezinfectanţilor furnizaţi spitalelor – de la Președinție, Guvern, Parlament, la organe de urmărire penală şi la autorități locale. Printre instituţiile la care am solicitat astfel de informaţii sunt DNA şi Parchetul General.

Un articol pe această temă am scris la începutul lunii iunie, acesta putând fi citit aici: Instituţiile statului fac zid în jurul informărilor SRI privind problematica infecţiilor nosocomiale din spitale.

Răspunsul Parchetului General a venit după expirarea termenului de 30 de zile în care ar fi avut obligaţia, conform legii să răspundă, deci, după publicarea articolului. Oficiali ai acestei instituţii transmit că, în perioada 2009 – 2015, SRI a trimis unităţilor de parchet 21 de informări. Acestea „aveau ca obiect existenţa unor date privind nereguli în procedura de încheiere a unor contracte de achiziţie publică de către unităţi/instituţii medicale cu diverse societăţi comerciale, între care şi SC Hexi Pharma SRL.” Şi, mai transmite Parchetul General, majoritatea dosarelor în care au fost folosite aceste documente sunt în curs de soluţionare la DNA, atât la structura centrală, cât şi teritorială. Nu se precizează, însă, ce înseamnă „majoritatea”, nici când au fost trimise la DNA, nici ce se întâmplă în cazul celorlalte, rămase la Parchetul General sau la alte unităţi de parchet.

Acest răspuns spune, însă, altceva decât cel transmis, anterior, de DNA. Întrebaţi acelaşi lucru, oficiali ai DNA ne transmiteau doar că instituţia „nu are în competenţă infracţiuni care pun în pericol sănătatea publică ori infracţiuni cauzatoare de moarte”. Deci, se înţelegea, nu există niciun dosar pe rol pe tema adusă de noi în discuţie, respectiv diluarea frauduloasă a dezinfectanţilor furnizaţi spitalelor. Şi, mai menţiona DNA, conţinutul sesizărilor, indiferent de felul acestora (din oficiu, plângere sau denunţ) nu poate reprezenta criteriu statistic de gestionare a datelor referitoare la cauzele penale instrumentate – ceea ce la Parchetul General a fost posibil.

E interesant de ce DNA nu a amintit despre dosare care, aflăm acum, i-au fost trimise de Parchetul General şi care, ni se comunică, sunt în lucru. Şi de ce nu a răspuns clar dacă a primit sau nu vreo informare de la SRI pe această temă. La fel cum este interesant şi de cât timp sunt aceste dosare la DNA, informaţii care, momentan, nu sunt făcute publice.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email