DNA investighează vânzarea ilegală a aproape o mie de imobile, majoritatea în centrul vechi al Timişoarei

Prejudiciul este estimat la aproape 40 de milioane euro

Foşti şi actuali primari li viceprimari ai Timişoarei sunt cercetaţi de DNA, suspectaţi fiind de implicare în vânzarea ilegală a aproape o mie de imobile, majoritatea în centrul vechi al Timişoarei.

 

Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție din cadrul DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timişoarei, Nicolae Robu, actual primar al Timişoarei, Martin Staia, fost director în Primăria Timișoara – cei trei fiind cercetaţi pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată – şi faţă de Dan Diaconu, actual viceprimar al Timişoarei, şi Traian Stoia, fost viceprimar al Timișoarei – ultimii doi fiind cercetaţi pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit DNA, există suspiciune rezonabilă că, în perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

În ianuarie 1996 intrat în vigoare Legea 112/1995, privind reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea dreptul foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Iar chiriașilor, dreptul  să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le şi ocupau la acea dată.

Cu toate acestea, spun procurorii DNA, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din Timișoara, care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici dreptul să dobândească respectivele imobile.

DNA afirmă că respectivii funcționarii le-ar fi vândut fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preţuri modice, stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși ar fi cunoscut că respectivele dispoziții nu aveau nicio aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro.

DNA anunţă că efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email