Dispute pe teme de etică și morală politică, la Timișoara, între principalii adversari din campania electorală

Nicolae RobuReprezentanții PSD și PNL se acuză reciproc de atitudini ostile, de vandalizarea materialelor de campanie electorală și de nerespectarea unor principii etice elementare în derularea campaniei pentru alegerile prezidențiale. Acuzele au fost lansate, succesiv, de către președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, și de către liderul PSD Timiș, Titu Bojin.

 

Nicolae Robu: „Aș prefera să ne disputăm întâietatea pe realizări concrete”

Președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, a declarat, la sfârşitul săptămânii, că a adresat, în repetate rânduri, apeluri către cetățeni, către competitorii politici și către forțele de poliție în scopul derulării unei campanii electorale civilizate, la standardele pe care Timișoara le pretinde, în calitate de „oraș european, emancipat, un model pentru România”.

Precizând că este adeptul unor campanii electorale pozitive, cu enunțarea de proiecte în beneficiul cetățenilor orașului și al țării, președintele PNL Timiș a declarat că s-a abținut în repetate rânduri să dea replică unor atitudini pe care le-a catalogat drept mârșave, admițând, însă, că a mai cedat, în unele situații stresante, și a oferit replică unor persoane „ale căror ieșiri în politică aduc mai degrabă a circ”. Aș prefera să ne disputăm întâietatea pe realizări concrete, a declarat președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, precizând că se poate constata că „oameni cu funcții din PSD declară fără jenă: O să vedeți ce vor păți materialele voastr,e în noaptea următoare!”, amenințare care, potrivit declarațiilor edilului-șef, s-ar fi și concretizat. Primarul Nicolae Robu a refuzat, însă, să ofere orice fel de informații referitoare la identitatea persoanei care ar fi făcut aceste afirmații, într-un spațiu public, „la Sala Olimpia, la un meci de baschet”. Declarând, însă, că deține și informațiile legate de identitatea respectivei persoane și de contextul în care ar fi fost făcută afirmația. „Este regretabil indiferent ale cui sunt materialele de campanie”, a apreciat președintele PNL Timiș Nicolae Robu, precizând că forma de manifestare a preferințelor politice ar trebui să fie votul, și nu vandalizarea materialelor electorale.

PSD dă directive să se distrugă materialele adversarilor”, a mai declarat Nicolae Robu, situație despre care a precizat că „nici măcar nu se aduce în discuție la PNL”.

În plus, Nicolae Robu a mai acuzat că practicile electorale la care PSD recurge contravin normelor legale de desfășurare a unei campanii electorale în condiții corecte. Acesta a exemplificat, ilustrând cu prezentarea unui material de campanie, neasumat oficial de PSD, despre care a precizat că este tipărit pe o hârtie de foarte bună calitate, în condiții full color, și care ar prezenta informații nereale despre candidatul ACL Klaus Iohannis. Materialul ar fi distribuit, potrivit informațiilor oferite de edil, în cutiile poștale ale cetățenilor, deși nu respectă regulile elementare legate de specificarea tirajului în care materialul a apărut și a imprimeriei care l-a tipărit.

Președintele PNL Timiș a opinat că acesta ar fi „un material făcut la nivel național, distribuit în toată țara, dedicat defăimării lui Klaus Iohannis”, un material care costă mult, a cărui execuție ar fi suportată din jaful făcut asupra avuției publice”. „E oare normal să faci campanie tipărind materiale denigratoare la adresa concurenților?”, a chestionat Nicolae Robu, adăugând că, în absența unor specificații referitoare la cei care își asumă editarea acestor materiale de campanie, se poate face „recurs la capacitatea noastră de a deduce”.

Nicolae Robu a informat și că PNL va sesiza instanțele de judecată, pentru distribuirea materialelor de genul acesta de către Poșta Română, împreună cu cupoanele de pensie, în condițiile în care, mai spune el, Poșta Română a precizat că nu răspunde, ca instituție, din punct de vedere legal, pentru conținutul materialelor pe care le distribuie.

Timișoara nu are centură pentru că are Iohannis șase case? Sau pensiile sunt atât de mici pentru că are Iohannis șase case?”, se întreabă liderul liberal, potrivit aprecierii căruia, dacă există suspiciuni de ilegalitate în cazul prezidențiabilului Klaus Iohannis, acestea trebuie demonstrate pe cale legală.

Cred că pe cetățenii României nu asta îi preocupă. (…) Dar oare oamenii ce au acumulat averi fabuloase la vârste foarte tinere deranjează pe cineva? Nu e o culpă să fii performant. (…) Dacă unora le place să acumuleze, să acumuleze, nu e nicio problemă în asta, dar să o facă legal, a declarat edilul, întrucât, în multe dintre situațiile devoalate recent de justiție, există suspiciuni mari, generate „de logică și de bunul-simț”.

În plus, Nicolae Robu i-a acuzat, vineri, și de boicot pe reprezentanții PSD din Consiliul Local al Primăriei Timișoara, în urma celei mai recente ședințe de plen de Consiliu Local, atunci când aceștia au refuzat să voteze proiectele introduse pe lista suplimentară, argumentând că nu au avut suficient timp ca  să se documenteze cu privire la conținutul acestora.

E limpede că atitudinea lor nu e pozitivă, ci că stau la pândă și caută motive să boicoteze proiectele, a acuzat edilul, opinând că, pesemne, consilierilor locali din partea PSD „nu le e ușor să spună că sunt împotriva proiectelor de modernizare a orașului și că e disconfortant, probabil, să vadă că orașul se schimbă în bine, în vreme ce ei sunt obligați să manifeste atitudini obediente față de partid, care îi ține legați.

Titu Bojin: „Nu poți seara să te culci înjurând miniștrii și premierul și să te trezești găsind la poartă trailerul cu proiecte aprobate de Guvern”.

Titu Bojin portretReferindu-se la același subiect, președintele CJ Timiş și lider al organizației județene a PSD Timiș, Titu Bojin, a precizat că au fost depuse deja adrese și sesizări la Biroul Electoral Județean, la Poliția Locală și la Poliția Județeană, privind vandalizarea unor materiale electorale aparținând PSD. Referindu-se la declarațiile primarului Nicolae Robu, potrivit căruia persoane din PSD dispun distrugerea unor materiale de campanie, spune că noi nu am făcut și nu vom face niciodată astfel de lucruri”. În schimb, a adăugat Titu Bojin, „ei (adversarii politici ai PSD – n.red.) sunt învățați să trăiască în scandal. Încearcă să scape, pentru că sunt în curs de cercetare.

Referindu-se la sine, președintele CJ Timiş a mai precizat și că „darul meu de la Dumnezeu este de a face bine și de a fi prieten cu toți, astfel încât, a argumentat el, am evitat să contrazic și să aduc injurii, întrucât, mai spune Titu Bojin despre sine, este adeptul „decenței, unității, sincerității, corectitudinii și a unui mod de a fi prietenesc”.

Aceasta nu înseamnă, însă, a mai declarat el, că nu s-a simțit deranjat de atitudinea unora dintre primarii din județ care au făcut „mizerii” în campania electorală și pe care a precizat că îi va mustra, însă abia după încheierea campaniei electorale. Acestor primari, pe care nu i-a nominalizat, dar cărora președintele CJT le-a imputat că ar fi dovedit atitudini ostile și că nu au permis accesul cetățenilor în căminele culturale, pentru desfășurarea unor reuniuni de campanie sau care au manifestat „animozități față de celelalte partide”, președintele CJT le-a transmis că, trăind acum înTimiș, „vor trebui să uite opincile la granița județului și să intre în zona civilizată de comportare”.

În ceea ce privește ședința de plen a Consiliului Local, susţine că a fost transformată într-un prilej de culpabilizare a aleșilor PSD, despre care spune că s-au trezit cu 13 proiecte suplimentare pe ordinea de zi. Nu se pune problema să nu votăm pentru investiții în școli și licee, a declarat liderul CJT ca răspuns la declarațiile primarului PNL Nicolae Robu – potrivit aprecierii căruia reprezentanții PSD din Consiliul Local au boicotat proiecte de interes pentru oraș și pentru cetățeni, legate de lucrări de amenajare și extindere la patru benzi a străzii Podeanu, de reabilitare termică a blocurilor și de rectificare de buget încât să permită reabilitarea, din fonduri europene, a liceelor timișorene „Nikolaus Lenau” și „C.D. Loga”.

Liderul CJ Timiş a avut să-i reproșeze edilului-șef al Timișoarei și atitudinea revendicativă pe care acesta o are față de actualul Guvern și față de premierul Victor Ponta și faptul că pare să fi uitat de promisiunile pe care, în calitate de foști parteneri de alianță electorală USL, cele două partide le-au făcut electoratului. Ar trebui să vedem ce am hotărât și ce am susținut împreună, în USL”, a declarat liderul CJT Titu Bojin, precizând că „nu poți seara să te culci înjurând miniștrii și premierul și să te trezești dimineața găsind la poartă trailerul cu proiectele aprobate de Guvern.

În contrapartidă, liderul CJ Timiş s-a oferit pe sine ca exemplu, precizând că este adeptul unei abordări diferite și că preferă să facă zeci de drumuri la București, pentru a solicita de la ministere sumele necesare pentru proiectele județului. Întrucât, a apreciat acesta, prezența la București „e mult mai eficientă decât cele 10.000 de semnături, pe care le respect”, despre care edilul-șef a anunțat că au fost strânse până în acest moment pentru a susține introducerea proiectului Centurii Sud în masterplan-ul pentru Transporturi.

Liderul CJT a apreciat și că e nevoie de lobby-ul pe care spune că îl întreprinde personal, prin deplasarea sa la București, la sediile ministerelor, pentru a scoate Timișoara din amorțire, întrucât, a admis președintele CJT, „Timișoara a cam fost lăsată la o parte de toate Guvernele de până acum”, pe motiv că, fiind vorba despre o zonă a țării mai înstărită, se descurcă.

În ceea ce privește proiectul Centurii Sud, liderul CJ Timiş a dat asigurări că aceasta e deja aprobată și că informații concrete referitoare la acest proiect vor putea fi oferite, în perspectivă apropiată, în cadrul unei preconizate vizite la Timișoara a ministrului Transporturilor, Ioan Rus. „Există proiectul, urmează să fie pus la finanțare”,susţine Titu Bojin. Acesta a adăugat că există „ceva probleme” legate de proiectul închiderii inelului de centură al orașului, întrucât acesta a fost prevăzut ca parte din proiectul autostrăzii Belgrad – Timișoara. Și, a mai informat el, s-ar fi primit deja aprobările pentru realizarea proiectului de coborâre de pe autostradă în zona Căii Aradului, plănuită să se realizeze în zona Sânandrei. Proiect care, potrivit informațiilor oferite de liderul CJT, intră în sarcina CNADNR-ului.

Toate aceste proiecte, care au figurat și pe lista proiectelor majore asumate de administrația județeană pentru anul 2013, rămase, însă, neîndeplinite, în absența finanțării de la Guvern, au fost catalogate de liderul CJ Timiș drept „certitudini”, și nu „petarde PSD”, așa cum susțin adversarii politici.

Print Friendly, PDF & Email