Un schimb de terenuri, în zonă centrală, între Primăria Timişoara şi Universitatea de Vest, pe care ar urma să fie construită o parcare, naşte dispute între universitate şi Inspectoratul Şcolar Timiş.
Inspectorul școlar general Aura Danielescu și-a manifestat ieri, în presă, dezacordul cu privire la schimbul dintre un teren deținut de Universitatea de Vest din Timişoara, pe strada Oituz, și unul aflat în proprietatea administrației locale. Aceasta opinează că UVT ar trebui să cedeze gratuit spaţiul de pe strada Oituz, pentru ridicarea, de către Primărie, a unei parcări în zona centrală a oraşului, fără să ceară la schimb Liceul CFR (actual Colegiu Tehnic „Dimitrie Leonida”), invocând criza de spații în învățământul preuniversitar. „Mărinimia colegilor noștri de la Universitate ar trebui sa meargă până acolo încât sa dea acea bucățică de la Oituz cu titlu gratuit, nu la schimb”, a mai declarat, printre altele, Aura Danielescu.
Reprezentanţii Universităţii de Vest din Timişoara răspund la aceste afirmaţii, transmiţând că se află în negocieri cu Primăria Timișoarei, pentru un schimb de terenuri, după ce administrația locală a solicitat UVT cedarea fostei popote amplasate în zona străzii Oituz, colț cu str. Popa Șapcă, în vederea construirii unei parcări supraetajate. „Cele două instituții au ajuns la un acord de principiu pentru ca terenul din Oituz să fie dat la schimb cu Liceul CFR. Acest acord reprezintă expresia preocupării UVT pentru binele Timișoarei”, spun reprezentanţii UVT.
Aceştia mai spun că infrastructura universității este semnificativ subdimensionată în raport cu activitatea pe care o desfășoară. Argumentând cu faptul că, în anul universitar 1989-1990, UVT avea 4.377 de studenți, în timp ce înmatriculările ultimilor ani se situează în jurul cifrei de 15.000. „Dacă la nivel național rata acoperirii cererilor de cazare este de aproximativ 75% (conform studiului ANOSR, Echitate în educație, din 2011), la nivelul UVT rata acoperirii cererii de cazare este de doar 32 %, cu mult sub media națională. Multe dintre activitățile didactice ale UVT desfășoară în spații ale altor instituții, de exemplu studenții la Actorie repetă la Casa de Cultură a Studenților. Pentru UVT extinderea infrastructurii nu este un capriciu, ci o necesitate. O infrastructură adecvată este o premisă a calității în educație și cercetare”, declară oficialii UVT.
Aceştia reamintesc că universitățile se bucură de autonomie şi funcționează mai degrabă după o logică a pieței, putând înregistra și echivalentul profiturilor, dar și pierderi. „UVT are o strategie de dezvoltare, iar conducerea universității poartă responsabilitatea pentru implementarea acesteia. Deciziile strategice, cum este cea pe care o sugerează dna Danielescu, pot avea un impact major asupra viitorului universității, îi pot afecta capacitatea de a atrage studenți. Privite din perspectiva responsabilității, afirmațiile d-nei Danielescu sunt cel puțin nepotrivite”, transmit reprezentanţii universităţii.
Aceştia reamintesc că, în anul 2008, UVT a dat în folosință gratuită un teren central de 4.500 mp, pentru construirea de spații de învățământ destinate Liceului „Nikoalus Lenau” – care ajunsese într-o situație dificilă din cauza retrocedărilor –, că a donat administrației locale terenurile necesare creării unei noi infrastructuri rutiere în zona viitorului campus studențesc din zona Oituz, pe o suprafață de 8000 mp, între Piața Unirii și Iulius Mall, iar din fonduri proprii, tot UVT a amenajat parcul de pe strada Oituz, a cărui utilizare se face în regim de acces liber.
„Ne păstrăm, așadar, dreptul de a decide singuri unde stabilim echilibrul dintre planurile de dezvoltare instituțională și sprijinul acordat administrației publice locale pentru dezvoltarea Timișoarei”, mai transmit oficialii UVT. Asigurând timișorenii că vor sprijini în continuare proiectele de dezvoltare a orașului, conştienţi fiind că o universitate poate fi puternică doar într-un oraș care investește în calitatea vieții locuitorilor săi.
Ultimele comentarii